Mesele de sărbători, pline cu diferite feluri delicioase de mâncare, au de cele mai multe ori și efecte mai puțin plăcute: kilogramele în plus. Pentru a începe noul an într-o formă maximă, Cancan.ro, site-ul nr 1 din România, a stat de vorbă cu ”Regina fitness-ului”, Cori Grămescu, care ne-a dezvăluit cele mai tari trucuri de slăbit.
Cori ne-a sfătuit să adoptăm o alimentație bogată în legume și să renunțăm la alimentele tradiționale, dar și la dulciuri. Un prim pas ar fi să donăm nevoiașilor alimentele rămase. Astfel ne va fi mult mai ușor să începem o dietă și nu mai avem tentații culinare. “Primul pas este să trecem la o alimentație bogată în legume, să reducem cantitatea de sare și să renunțăm la alimentele tradiționale, care sunt destul de grase și nu tocmai sănătoase. Este important să renunțăm la dulciurile de sezon cât mai repede și să conștientizăm că tot noi ne vom strădui apoi să slăbim după aceste zile de exces alimentar. Așadar, primul pas ar trebui să fie donarea către cei nevoiași a preparatelor tradiționale rămase prin casă: cozonac, prăjituri, preparate tradiționale din porc. Toate vor fi mult mai de folos unei familii nevoiașe.
Apoi, în ianuarie, ar trebui să adoptăm un meniu bazat pe legume, cu cantități mici de pește și carne de pasăre integrate în meniu. Este important să ne hidratăm, să renunțăm la dulciuri și la băuturile alcoolice și să ne reechilibrăm organismul după câteva săptămâni de exces alimentar”, a explicat Cori Grămescu pentru Cancan.ro, site-ul nr 1 din România.
În primul rând ar trebui să eliminăm alcoolul, dulciurile și preparatele tradiționale. Această triadă este o bombă calorică pentru oragnismul nostru, iar perioada de recuperare ar fi mult mai grea. “Aș zice să renunțăm la dulciuri, la preparatele tradiționale din carne de porc și la alcool. Alcoolul pentru că ne obosește organismul, ne îngrașă și ne suprasolicită ficatul și rinichii. Preparatele tradiționale de sărbători sunt sărate și mult prea bogate în grăsimi săturate. Ele au foarte multe calorii, suprasolicită sistemul digestiv și, dacă le consumăm fără control, pentru perioade îndelungate, ne vom îngrășa semnificativ.
Dulciurile, pentru că, în general, ele îngrașă, dar în asociere cu aportul de grăsimi crescut din perioada aceasta devin o adevărată bombă calorică. Pur și simplu din cauza triadei dulciuri-alcool-carne grasă ne îngrășam mult mai tare decât de obicei, prin concursul nefavorabil al unor căi metabolice care se potențează reciproc: atunci când metabolizăm alcool, organismul nu mai poate procesa și grăsimile consumate în exces și le depune, iar sub influența zaharurilor consumate și ele în cantități mari în perioada asta, procesul de îngrășare este mult accelerat”, ne-a mai dezvăluit coach-ul de lifestyle şi nutriţie. (CITEȘTE ȘI: Cum să slăbești în 3 zile )
“Amândouă sunt esențiale, în feluri diferite. Dieta alimentară este importantă pentru că asigură echilibru metabolic: trebuie să consumăm un număr de calorii și macronutrienti îndestulător pentru acoperirea nevoilor energetice zilnice, dar totuși suficient de redus încât să activeze căile enzimatice ale mobilizării depozitelor adipoase din țesuturi, pentru a fi metabolizate și eliminate. Antrenamentele sportive corectează tendința de încetinire a metabolismului pentru a face față restricției calorice, corectează compoziția corporală și ne ajută să nu reducem prea tare caloriile pentru a slăbi”, a conchis Cori Grămescu. (VEZI AICI: Stilistul verdict.ro ne-a dezvăluit care sunt tendințele vestimentare ale Noului An)
Un plan alimentar coerent se stabilește în funcție de preferințele individuale și de activitatea zilnică, dar dietele de slăbire nu ar trebui să aibă mai puțin de 1.400 de kcal, pentru a nu produce dezechilibre hormonale pe termen scurt.
Mic dejun: 2 ouă fierte, o felie de pâine neagră cu maia, minim 200 g de legume asortate (ardei, castravete, roșii cherry, baby spanac etc)
Gustare de dimineață: un fruct la alegere
Prânz: 100-170 g de carne slabă de vită, 3-6 linguri de orez integral, minim 250 g de legume variate (mazăre, varză de Bruxelles, broccoli, fasole verde păstăi) asezonate cu ulei de măsline și condimente naturale
Gustare de amiază: un iaurt grecesc 2% grăsime, 2-3 linguri fulgi de migdale și 2 panite de hrișcă
Cină: 150-200 g pește de captură, minim 250 g legume verzi la alegere (spanac sautee, conopidă, zuchinni la grătar, salată de varză cu morcov) asezonate cu ulei de avocado și condimente naturale.
(CITEȘTE AICI: Cel mai amănunțit horoscop chinezesc pentru Noul An)