Ministerul Apărării Naționale (MApN) clarifică situația privind informațiile ce au apărut în mediul online, conform cărora, se fac pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor. Iată ce au transmis oficialii.
În ultima perioadă, au apărut, în mediul online, tot felul de speculații, despre faptul că autoritățile statului român fac pregătiri, pe ascuns, pentru mobilizarea rezerviștilor militari. Totul ar fi pornit de la un document ce reprezintă o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ, prin care sunt transmise date despre bărbații care sunt eligibili și compatibili, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, și pot fi încadrați în serviciul militar.
Astfel, reprezentanții de la MApN spun că aceste speculații reprezintă informații false, care au rolul de a induce în eroare opinia publică.
„Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise „pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor”
În spațiul online circulă documentul din imagine, reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ.
Speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea.
De fapt, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.
Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României”, se arată într-o postare făcută pe pagina oficială a Ministerului Apărării Naționale.
Mai mult decât atât, recomandarea autorităților este ca sursele de unde ne luăm informațiile să fie credibile și de încredere.
„Astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice cu privire la derularea activităților curente din domeniul pregătirii populației pentru apărarea țării au mai existat și au fost semnalate prompt de structurile de informare publică ale MApN.
Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile „Comunicate de presă” și pe platforma „InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/„), cât și pe canalele oficiale din Social media”, se mai arată în postare.