Un cuplu reîntors în țară după mai bine de zece ani de muncă în țări exotice a făcut o investiție în agroturism, parțial din fonduri europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) le-a conferit celor doi tineri un premiu de excelență pentru păstrarea și promovarea tradițiilor românești. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea de succes trăită de Melania și Ciprian. (VEZI ȘI: A FĂCUT 1 MILION € DINTR-O AFACERE PORNITĂ ÎN GARAJ)
După ce au acumulat o experiență de 10 ani la companii dintre cele mai prestigioase din turism, în hotelurile de lux din Dubai, Qatar sau Spania, cei doi tineri – ea din Maramureș, el din București – s-au întors în țară, unde s-au stabilit la Șurdești, în Maramureș, în satul natal al Melaniei.
Anul trecut s-au apucat de construit, iar, până în toamna lui 2017, afacerea era pe picioare. (CITEŞTE AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)
În octombrie, primii turiști au fost cazați în căsuțele din lemn pe care le-au adus din Bârsana, Glod și Budești. Practic, casele vechi din lemn au fost demontate și reasamblate, cu mici modificări, pentru a putea fi adaptate cerințelor din turism.
În interior au păstrat absolut aceleași decoruri ca odinoară, iar cele moderne, obligatorii, au fost adaptate pentru a părea cât mai autentice. (VEZI ŞI: Există un sat din România unde tinerele învaţă să fie gospodine. Şcoala de neveste)
Ciprian este bucureștean și nu a avut nicio legătură cu lumea satului. Dar a întâlnit-o pe Melania, crescută la Șurdești, în Maramureș, în spiritul tradițional. Ea era studentă la Drept când s-au cunoscut și, deși își imagina că va ajunge avocat, viața avea alte panuri pentru ea. S-au cunoscut, s-au plăcut și au rămas împreună.
Chiar înainte de a susține examenul de licență s-a trezit în fața unei șanse la care nu avea de gând să reununțe. A plecat cu iubitul ei într-o țară exotică, unde urmau să lucreze amândoi în domeniul hotelier. Astfel, au lucrat trei ani în țări arabe, în hoteluri de lux. Au lucrat, apoi, în Spania, de asemenea, în hoteluri de lux, în organizarea de evenimente și catering.
„Soțul meu avea experiență, el a mai lucrat în domeniu. Eu am lucrat la aeroport, la o firmă care asigura cateringul pentru tot staff-ul și zboruri, de când decola avionul, până când se întorcea”, începe Melania să povestească. (VEZI ȘI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”!)
Astfel, au ajuns în Qatar prima dată, apoi la Dubai, unde au rămas trei ani. S-au specializat în ceea ce se numește „banketing”, respectiv organizare de evenimente, după care au plecat în Spania, unde au rămas opt ani, muncind în același domeniu.
După mai mulți ani petrecuți în străinătate, în 2012, cei doi tineri au decis să se întoară acasă, în România. Astfel, au hotărât să se stabilească la Șurdești, unde Ciprian s-a adaptat foarte repede.
„A fost la noi la un Crăciun, înainte de a pleca noi în străinătate. I-a plăcut atât de mult, încât a fost marcat. Aici se pregăteștea lumea de sărbători, vin copiii la colindat, se ține foarte mult la tradiții și asta i-a plăcut foarte mult”, spune Melania.
„În plus, mi-a plăcut întotdeauna muntele, iar aici e zonă de schi, zăpadă, brazi, mi-a plăcut locul și am zis, cu soția, să ne gândim să ne facem aici ceva”, completează Ciprian. Astfel, decizia de a se stabili aici a venit oarecum firesc. Mai ales că, aici, Melania moștenea o bucată de teren, care s-a dovedit a fi tocmai bună pentru planurile lor. (NU RATA, AICI: POVESTEA MIRACOLULUI IROSIT DE LA BABA NOVAC)
Pe lângă bănuții pe care au reușit să-i strângă, cei doi au mai reușit să acceseze fonduri europene, iar în toamna anului trecut, aveau primii turiști pe care i-au cazat în pensiunea lor.
„Anul trecut, în martie am început să săpăm șanțurile, apoi ne-am oprit până după Paște, când ne-au venit meșterii de la Bârsana. În octombrie i-am dat drumul. Casele sunt aduse din Bârsana, Glod și Budești”, spun ei. (VEZI ŞI: A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
Astfel au adus căsuțele în curte și le-au remontat, în același stil tradițional, dar cu toate condițiile impuse de normele în vigoare. Căsuțele au câte patru camere, două la parter și două în mansardă.
Potrivit stilului de construcție specific maramureșean, casele din lemn au acoperișurile foarte înalte, din cauza climei cu ierni reci și ninsori abundente. Acoperișul foarte înalt favorizează alunecarea zăpezii, reducând riscul de a se prăbuși sub greutatea acesteia. Acum, spațiul este numai bun pentru amenajarea unor camere pentru cazare în mansardele înalte. (NU RATA, AICI: Povestea tânărului care face bani din… pomeni)
Melania nu a uitat emoțiile prin care a trecut, când s-au căsătorit în Dubai. „Mama mea nu știa nici măcar că am plecat din țară. Dacă îi spuneam că mai e și o țară arabă, cred că ar fi intrat în depresie. Așa că ne-am căsătorit la Dubai și i-am trimis mamei poză de la nuntă. M-a întrebat de ce sunt palmieri în poze și dacă am făcut nunta într-o țară exotică. I-am răspuns că da, dar că o să mai stăm o vreme pe acolo, că o să și muncim. Așa că a acceptat, până la urmă”, spune ea, amuzată.
Locurile pentru minivacanța de 1 Decembrie, Crăciun sau Anul Nou s-au ocupat deja, spre bucuria lor. Prețurile pentru vacanța de Crăciun sunt de 2.800 de lei pentru două persoane și cuprind trei nopți de cazare și demipensiune, plus programul specific, cu muzică live, cu formație locală, plimbări cu sania etc, iar de Anul Nou, 3.000 de lei de persoană, cu patru nopți cazare, demipensiune și restul programului, identic. (CITEŞTE ŞI: Un băimărean câştigă bani din „împachetat” fum!)
Recent, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a marcat 18 ani de existență, prilej cu care a avut loc o Gală a premiilor celor mai bune investiții din fonduri europene. Proprietarii pensiunii din Șurdești au primit Premiul de Excelență pentru păstrarea și promovarea tradițiilor.