Cristian Cioacă rămâne după gratii. Judecătoria Pitești a respins ca neîntemeiată propunerea de eliberare condiționată formulată de comisia Penitenciarului Mioveni. Este, însă, uluitor ce a scris în raport Comisia închisorii. CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, pasaje importante din dosar.
În iunie 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte și profanare de cadavre, dar și de violarea corespondenței electronice a soției sale, Elodia Ghinescu. Fostul polițist își execută pedeapsa în Penitenciarul Mioveni. În iulie, a sperat că va fi eliberat condiționat, dar magistrații i-au respins cererea.
Potrivit legii, pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Cristian Cioacă ar fi trebuit să execute fracția de 3/4 din pedeapsă, respectiv 4566 de zile de închisoare. În intervalul 18.06.2014 – 10.05.2023 a executat un total de 4890 zile. Deci, prima condiție a fost îndeplinită. În plus, fostul polițist, potrivit raportului, a avut un comportament corespunzător pe întreaga perioada a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense şi participare constantă la activităţi lucrative.
Din analiza actelor si lucrărilor dosarului, precum şi a prevederilor legale în vigoare, instanţa a apreciat, însă, că este neîntemeiată propunerea de liberare condiţionată a lui Cristian Cioacă. În continuare, CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, ce a scris în raport Comisia închisorii. Am aflat motivele reale pentru care fostul polițist a rămas după gratii.
“Persoana privată de libertate nu-şi asumă nici în prezent faptele comise, nu le recunoaşte şi implicit nu le regretă. Instanţa reţine că deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia si al inculpatului, mamă, frate)”, se arată în raport.
Potrivit raportului, Cristian Cioacă nu poate fi pus, momentan, în libertate, în principal pentru că fostul polițist nu-și asumă fapta comisă, deși au trecut nouă ani de când se află după gratii.
“Toate aceste aspecte reflectă faptul că deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate. În acest context, având în vedere şi durata pedepsei pe care condamnatul o mai are de executat prin comparaţie cu durata pedepsei executate până în prezent, instanţa apreciază că procesul de reeducare şi prevenţie nu a fost finalizat, proces ce presupune şi crearea unei voinţe morale, precum şi întărirea caracterului prin inhibarea unor comportamente şi trăsături negative înrădăcinate de-a lungul timpului, debarasarea de vechile structure morale negative şi construirea altora pozitive, prin conştientizarea gravităţii faptelor săvârşite şi asumarea consecinţelor acestora”, se mai arată în raport.
(VEZI AICI: MARIUS CSAMPAR, SCANDAL CU CRISTIAN CIOACĂ, DUPĂ GRATII: “DACĂ ĂSTA MAI STĂ ÎN CAMERĂ AZI, EU ÎL BAT!”)
“La acest moment, persoana privată de libertate nu întruneşte condiţiile pentru a fi liberată condiţionat, întrucât nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanţa neputându-şi forma convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate, timpul executat nefiind suficient pentru însuşirea scopului educativ şi preventiv al pedepsei, astfel încât la punerea în libertate, persoana condamnată să nu mai săvârşească şi alte infracţiuni şi să poată fi redată societăţii, sens în care acordarea beneficiului liberării condiţionate nu apare ca fiind oportună”, se mai arată în dosar.
Totodată, magistrații i-au fixat lui Cristian Cioacă un nou termen la care cererea de liberare condiționată poate fi reînnoită, și anume 10 noiembrie 2023.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.