Au început înscrierile pentru creșe și grădinițe pentru anul școlar 2024-2025. De ce acte au nevoie părinții

Publicat: 27/05/2024 | 10:35
Copil la grădiniță. Sursă foto: Pixabay

Luni, 27 mai, încep înscrierile pentru creșe și grădinițe pentru anul școlar 2024-2025. Cererile pot fi depuse pe o perioadă stabilită, iar pentru acest proces sunt necesare anumite documente. Iată tot ce ai nevoie pentru înscrierea celui mic!

Și în acest an, cererea pentru locuri la creșe și grădinițe de stat este la fel de mare, cu mii de părinți care se luptă să obțină un loc pentru copiii lor. Prioritate vor avea copiii în vârstă de 4 și 5 ani, având în vedere că grupele mijlocii și mari au devenit obligatorii. Mulți părinți sunt nevoiți să se prezinte la coadă încă de dimineață pentru a asigura depunerea dosarului în timp util.

Citește și: AN ȘCOLAR 2024-2025. CUM ARATĂ NOUA STRUCTURĂ ȘI CÂND VOR BENEFICIA ELEVII DE VACANȚĂ

Au început înscrierile la creșe și grădinițe

Competiția pentru un loc la o instituție de învățământ de stat este acerbă, mai ales pentru că părinții plătesc doar pentru mesele copiilor. În comparație, la grădinițele private, costurile sunt semnificativ mai mari, cu câteva mii de lei scoși din buzunar pentru fiecare copil. Conform unei analize, se constată că tariful mediu lunar cel mai ridicat se înregistrează în municipiul Cluj-Napoca, cu 2.270 de lei, în timp ce Bucureștiul urmează aproape, cu 2.200 de lei.

Conform informațiilor publicate de Alba24, începând de luni, 27 mai, părinții pot depune cererile pentru înscrierea copiilor la creșe și grădinițe pentru anul școlar 2024-2025.

Prima etapă a înscrierilor, care include solicitările pentru obținerea unui loc la creșă și grădiniță, se desfășoară în intervalul 27 mai – 14 iunie. În ceea ce privește reînscrierile copiilor care au mai frecventat aceste instituții, acestea au avut loc în perioada săptămânii trecute, între 20 și 24 mai.

Calendar înscrieri pentru anul 2024-2025

Începe astăzi, 27 mai, procesul de înscriere pentru copiii care se vor înregistra pentru prima dată. Conform metodologiei și calendarului stabilit de Ministerul Educației, prima etapă va consta în afișarea listelor copiilor deja înscriși, alături de locurile disponibile.

Rezultatele primei etape vor fi publicate peste două săptămâni și jumătate, mai exact pe data de 14 iunie. Urmează cea de-a doua etapă de înscriere, desfășurată între 17 iunie și 5 iulie. În aceeași zi, 5 iulie, vor fi comunicate și ultimele locuri disponibile.

Apoi, între 19 și 29 august, va avea loc etapa de ajustări, dedicată înscrierii copiilor care nu au fost înregistrați în primele două etape sau care nu au participat la procesul de înscriere.

Acte necesare pentru înscrieri:

  • cerere-tip: pe această cerere, părintele/reprezentantul legal al copilului va trece trei opțiuni (trei unități de învățământ) pe care acesta le are în vedere pentru copil
  • copie de pe certificatul de naștere al copilului
  • copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal
  • adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar
  • alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere
  • (după caz) în situația transmiterii prin e-mail sau prin poștă a cererii-tip, părintele va transmite unității de învățământ o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere
  • (dacă este cazul) dovada modului în care se exercită autoritatea părintească în cazul părinților divorțați și informații privind părintele la care a fost stabilită locuința minorului.

Citește și: O EDUCATOARE AR FI AMENINȚAT ȘI BĂTUT COPII, ÎNTR-O GRĂDINIȚĂ DIN PRAHOVA. COMPORTAMENTUL ȘI LIMBAJUL SUBURBAN I-A ÎNGROZIT PE PĂRINȚI