Au imbatat porcii cu tuica inainte sa-i taie
OBICEI. Taranii romani tin foarte mult la traditie si mai putin la normele europene Weekendul trecut, in satele romanesti, barbatii au sacrificat porcii, asa cum stiu ei din batrani, fara sa se sinchiseasca de normele europene, care cer ca porcii sa fie omorati prin asomare, ca sa nu sufere. Mirabela Bubatu Procedura dictata de Bruxellles consta in neutralizarea sistemului nervos si se realizeaza cu un pistol care costa 150 de euro. Inventivi din fire, romanii au gasit solutii pentru ca porcii sa nu se chinuie inainte sa moara. Oltenii, de pilda, ii imbata cu tuica fiarta, ca sa aiba parte de o moarte usoara. E drept, au fost si cazuri cand tuica n-a fost fiarta bine si porcii, agitati, i-au atacat pe agresori. Oltenii spun ca, in Ajunul Ignatului, porcul isi viseaza cutitul sau se viseaza cu margele rosii la gat. „Dupa ce porcul este taiat, se da cu tamaie pentru a sfinti carnea si se face semnul crucii pentru a binecuvanta familia care l-a crescut”, ne-a spus un oltean. Ziua se incheie cu „pomana porcului”, din care se omenesc toti cei care au participat la taiere.
Romanii, sarbii si ungurii petrec Ignatul impreuna, la Jimbolia
La Jimbolia este al optulea an la rand cand localnicii se strang laolalta cu sarbii si ungurii sa sarbatoreasca Ignatul. Tot in stil romanesc, asa ca iese o petrecere pe cinste, care probabil i-ar ingrozi pe leguitorii europeni. Anul aceasta, trei echipe de macelari din Serbia, trei din Jimbolia si una din Ungaria au taiat si preparat sapte porci, dupa retetele lor traditionale. Ca si romanii, atat sarbii, cat si ungurii si-au parlit porcii cu paie aprinse, ca sa fie soriciul mai gustos. Dupa ce i-au transat au inceput sa faca din ei tot felul de bunatati, avand ca fundal sonor colinde de Craciun, specifice fiecarei tari in parte. S-au pregatit carnati si caltabosi, sunci pentru afumat si toba. S-a baut mult vin si tuica fiarta. La pomana porcului, romanii au servit tocana ardeleneasca, mamaliga si traditionalul kreuzly jimbolian, preparat din arpacas fiert in zeama in care au fost gatite caltabosul, toba si sangeretele.
Au taiat porcul in fata restaurantului
Patronul unui restaurant din Constanta a organizat Ignatul pe trotuoarul din fata localului. Bucatarii au scos in strada un porc de 300 de kilograme pe care l-au taiat si l-au parlit, conform ritualul stravechi de sacrificare. Acompaniat de lautari, patronul a oferit trecatorilor sorici si tuica fiarta. (C.M.)