Primele roşii româneşti au ajuns deja în pietele din capitală. Legumele au plecat din bazinul legumicol din sudul ţării, iar preţul este unul destul de mare. În jur de 18 lei obțin producătorii pe kg de roșii, in timp ce pe tarabe depăşeşte 25-30 lei.
În comuna Cilieni din Olt sunt peste 100 de hectare de roșii, cultivate la solarii. Deși iarna a fost friguroasă, fermierii au reuşit să aducă roşiile pe piața din Capitală cu două săptămâni mai devreme. Asta pentru că investiţia în încălzirea solariilor a fost uriață.
Marcel Diaconu cultivă roşii extratimpurii din soiul bulgăresc Precos în 4 solarii de circa 40 de ari. “Ca să ies primul cu roşiile pe piaţă, am investit 10 mii de euro în caldură, pe timpul iernii. Din cauza vremii, producţia e mai mică anul acesta, dar asta m-a ajutat să vând legumele cu preţuri chiar şi de 3 ori mai mari decat cele aduse din import”, spune legumicultorul.
Alții cultivă tot soiuri bulgărești, dar ceva mai mici, care sunt preferate de clienți. Ion Degeratu se mândrește cu soiul Paris, în solarii de 4.000 metri pătrați. Astăzi a făcut primul transport pe piețele engros din București, iar vânzările s-au dovedit un real succes. Roșia de la Cilieni, considerată bio, este brandul locuitorilor de aici. Însă trebuie păstrată la temperaturi de 15-18 grade, pentru ca agricultorii să iasă cu legumele mai devreme pe piață.
Un kg de roşii româneşti pleacă direct de la producător cu 15-18 lei, în timp ce pe piaţă ajunge la 25 lei. Adică un preț de 4 ori mai mare decât cel al roşiei de import.