Au dezvoltat o mega-afacere cu… prune uscate!
Renumitele prune uscate de Leleasca, judeţul Olt, produs tradiţional românesc, ajung şi pe mesele străinilor. Deşi acum nu mai sunt mulţi localnici care prepară aceste delicatese, ele se vând şi în supermarketuri, în zonă fiind o societate care încă se ocupă de pregătirea şi ambalarea prunelor. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea micilor producători care încearcă să păstreze tradiția, dar și să supraviețuiască. (VEZI ȘI: EA ESTE ”VEDETA” TÂRGURILOR TRADIȚIONALE DIN ROMÂNIA)
Cheltuielile prea mari şi profitul mic i-au făcut pe foarte mulți dintre producători să-şi închidă cuptoarele. Din 150 de cuptoare de uscat prune, câte erau până acum câţiva ani, anul acesta mai funcţionează doar un sfert. (CITEȘTE AICI: POVESTEA OLTEANULUI CARE CULTIVĂ MANGO, KIWI ȘI FRUCTUL PASIUNII)
Străinii le-au prins gustul
Chiar şi aşa, prunele uscate care încă se mai pregătesc aici ajung şi în supermarketuri din ţară, dar şi în străinătate.
Localnicii spun că o soluţie ar fi construirea uunui centru de gros, de unde să-şi poată vinde organizat marfa. Delicatesele din această zonă ajung apoi în piețe si supermarketuri, dar şi peste hotare, pentru că şi străinii au prins gustul lor şi le folosesc în diverse preparate. (NU RATA: POVESTEA ȚUICII DE CIREȘE DE LA… CIREȘU)
Prunele mai au maxim 20% apă
„Am încercat să păstrăm tradiţia locului şi principala îndeletnicire a localnicilor din Leleasca, de a usca prunele, modalitate de a conserva aceste fructe pe timpul sezonului rece. Produsul nostru «Prune uscate de Leleasca» este unul 100% natural, atestat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, conform ultimelor prevederi legale, în vigoare, tradițional.
Ambalăm acest produs în caserole și vase de lut cu 500 și 200 de grame de prune, gata pentru consum. Ambalajele conțin prune întregi, cu sâmbure, fără sâmbure și umplute cu nucă, conținutul de apă fiind de maxim 20% din cantitatea inițială de apă a fructului crud”, explică Mădălina Stancu, unul dintre producătorii din Leleasca, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Uscate la foc cu lemne, dar neafumate
Mădălina mai spune că produsul lor este singurul de pe piață ambalat și gata pentru consum, cu aceste caracteristici.
„De menționat că prunele nu conțin aditivi, conservanți, E-uri, deshidratarea acestora fiind făcută într-un interval de 24 ore, în cuptor tradițional din pământ, lemn și cărămidă, la o temperatură între 40-60 grade Celsius. Focul în cuptor este alimentat cu lemne, dar prunele nu conțin fum, nu sunt afumate. Produsele noastre pot fi cumpărate din magazine mari din Capitală sau pot fi comandate aici”, adaugă aceasta.
Pe vremuri, comuna Leleasca din judetul Olt era cel mai important exportator de prune din Europa. (NU RATA: EL E ”REGELE ALBINELOR”! NE-A DEZVĂLUIT CUM SĂ RECUNOȘTI MIEREA NATURALĂ ȘI…)