Au apărut primii cartofi noi românești! Cu ce sumă mare se vinde un kilogram, în piață
Primăvara a venit, iar piețele din România s-au umplut de legumele și fructele de sezon. Tarabele abundă în produse românești, însă prețurile acestora baga groaza în clienți. Mulți români au ajuns să nu își mai permită să facă piața, asta din cauza prețurilor practicate de comercianți. Nici măcar cartofii nu mai sunt accesibil, aceștia fiind considerați până nu de mult unele dintre cele mai ieftine legume. Cât a ajuns acum să coste un kilogram de cartofi noi românești?
Ultima perioadă a fost marcată de scumpiri pe bandă rulantă, însă nimeni nu se aștepta ca și prețul cartofilor să explodeze. Ei bine, scumpirile se resimt și în piețele din România, acolo unde legumele, fructele și verdețurile au ajuns să coste mai mult decât carnea. Dacă în anii trecuți se făcea haz de prețul cireșelor, se pare că acum cartofii sunt noile cireșe, prețul acestora lăsându-i pe cumpărători cu gura căscată.
(CITEȘTE ȘI: SCHEMA CONTROVERSATĂ DIN LIDL, KAUFLAND, MEGA IMAGE ȘI AUCHAN PRIN CARE ROMÂNII RĂMÂN FĂRĂ BANI CÂND SE DUC LA CUMPĂRĂTURI)
Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi românești?
Dacă până nu de mult, cartofii erau considerați „leguma săracului” se pare că în primăvara anului 2024 acest lucru s-a schimbat, căci prețul acestora a exploda. Cartofii noi românești au apărut pe tarabele piețelor din România și erau așteptați de români. Însă, cei care au mers la piață cu gândul de a îi cumpăra au avut parte de un adevărat șoc atunci când au văzut prețul acestora.
Mai exact, se pare că prețul practicat acum în piețele din România pentru un kilogram de cartofi noi este de 14,99 de lei. Adică 15 lei pentru numai câțiva cartofi. Cumpărătorii au crezut că nu văd bine atunci când au realizat cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi.
Ei bine, din păcate, prețul cartofilor nu este singurul care a explodat, același lucru întâmplându-se și cu numeroase alte legume și fructe. Motiv pentru care românii ajung tot mai rar în piețe și aleg să meargă la cumpărături în supermarket-uri, acolo unde legumele de import sunt cu mult mai ieftine.
Urzicile, trufandaua românească
Pentru prima data românii au avut un șoc atunci când verdețurile de primăvară au apărut în piețe. La acel moment, urzicile au fost cele care au dat startul prețurilor ridicate. În majoritatea piețelor din București o pungă de urzici costa 10 lei, însă aceasta avea în jur de 250 de grame, deci nu ajungea nici măcar pentru o singură masă. Iar prețul unui kilogram de urzici era de 50 de lei, adică mai multe decât scot românii din buzunar pentru carnea de porc sau de pui.
În acest caz, situația a fost aceeași și în supermarket-uri. Și acolo prețul unui kilogram de urzici era destul de piperat. Mai exact, prețul unei pungi de jumătate de kilogram de urzici s-a ridicat la nici mai mult, nici mai puțin de 18,99 de lei. Ceea ce înseamnă aproape 38 de lei per kilogram, adică aproximativ 7 euro.