Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Croaţia! Anunțul făcut de MAE

Publicat: 25/09/2024 | 01:47
Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Croaţia!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Croaţia, în contextul creșterii nivelului Dunării în data de miercuri, 25 septembrie 2024.

Autorităţile croate pot aplica restricţii de circulaţie în regiunile Osijek-Baranja şi Vukovar-Srijem. Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginii de internet a Institutului Hidro-Meteorologic Naţional – https://www.meteo.hr, a Automobilului Club Croat – https://www.hak.hr/en, a Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – https://www.hzpp.hr/en şi a Autorităţii Portuare Croate – https://www.portauthority.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Croaţia, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Unde pot solicita cetățenii români asistență consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Croaţia: +38598414341. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://zagreb.mae.ro şi www.mae.ro. Fluviul înregistrează debite crescute în majoritatea ţărilor, maximul viiturii fiind aşteptat în România în perioada 29-30 septembrie. (CITEȘTE ȘI: Meteorologii EaseWeather anunță o iarnă cum n-a mai fost în România: Prognoza pentru decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025)

Ce trebuie să facă românii în cazul în care vor primi avertizări RO-Alert

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat ce trebuie să facă românii în cazul în care vor primi avertizări RO-Alert că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri și ce trebuie să conțină „bagajul de urgență”. (VEZI ȘI: Imaginile dezastrului produs de ciclonul Boris în Galați. Ce rămas în urmă, după ce apele s-au retras. FOTO)

„RO-Alert vine cu recomandări în mesaj, care se suplimentează și cu ce vine de la autoritatea locală, de la comună, de la sat, de peste tot, unde primarii sunt în alertă și comitetele lor sau prezența lor permanentă la primărie este obligatorie. În astfel de situații, populația va trebui să fie pregătită în sensul în care, dacă se dă mesaj de evacuare, să poată să se evacueze imediat.

Să ai tot ce-ți trebuie într-o gentuță, pe care poți să o iei și să pleci, să nu trebuiască să te întorci că ai uitat banii, că ai uitat medicamentele, că ai uitat ceva, să le ai într-o gentuță și dacă vine într-adevăr ordinul de evacuare, să înțelegi că acest lucru este serios. Dacă spune că trebuie evacuat, atunci să colaborezi cu autoritatea locală și cu autoritățile statului, cu autoritățile Ministerului de Interne, fie că vorbim de pompieri, de jandarmerie, de poliție, să colaborezi cu ei și să nu îngreunezi această situație, pentru că nu va fi timp pentru negocieri, pentru convingere. Dacă se spune că trebuie, înseamnă că trebuie evacuat”, a explicat Raed Arafat.