Un nor toxic de monoxid de carbon și alți compuși chimici s-a format deasupra Ucrainei, cel mai probabil din cauza bombardamentelor, și ar putea ajunge în România. Iată avertizările specialiștilor!
Sunt aproape patru săptămâni de când militarii ruși bombardează Ucraina, iar efectele exploziilor din timpul războiului au urmări devastatoare asupra mediului și a populației. Un nor de compuși chimici rezultat din explozia proiectilelor și muniției de război s-a format deasupra Ucrainei.
Potrivit specialiștilor, un nor toxic de monoxid de carbon și alți compuși chimici s-a format deasupra Ucrainei. Din cauza curenților de aer, norul ar putea ajunge și în tările vecine, precum Polonia, Germania, Slovacia, dar și România.
Lorant Fultop, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a vorbit despre riscurile cu care s-ar confrunta România dacă norul toxic ajunge deasupra tării noastre:
”Este foarte important să înțelegem că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metrul cub pentru monoxidul de carbon, pe când, pe aceste hărți, vedem 1 mg, adică suntem mult sub media care ar trebui să ne îngrijoreze.
În momentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. (…) Încă nu a ajuns la noi. (…) Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a declarat Lorant Fultop, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
(VEZI ȘI:CUM SUNT TRATAȚI REFUGIAȚII DIN UCRAINA. ADEVĂRUL SPUS DE O TÂNĂRĂ UCRAINEANCĂ)
Astfel, potrivit analistului politic Ion Petrescu, norul toxic se află în zona Lvov, la o distanță de 279 de kilometri de Cernăuți. Localnicii din zona Lvov au fost sfătuiți să nu consume animale locale și să nu folosească legume și fructe din propria gospodărie:
”Norul respectiv este în zona Lvov. Distanța de la Lvov la Cernăuți este de 279 de kilometri. Norul s-a deplasat inițial la o distanță de 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina și, conform informațiilor pe care le avem acum, mișcarea lui este spre sud, dar încă nu a părăsit teritoriul Ucrainei.
Cetățenii din zonă au primit sugestia să nu consume animale locale și să nu folosească legume și fructe din producția locală”, a spus la Antena 3 Ion Petrescu, analist militar.
Sursa foto: Captura video