Un barbat din judetul Iasi a decedat, la cateva ore dupa ce a fost intepat de o albina. Se pare ca barbatul a facut soc anafilactic, iar medicii nu au mai putut face niumic in cazul sau.
Barbatul in varsta de 65 de ani era din satul Topile, comuna Valea Seaca. Acesta a murit marti, dupa ce a fost intepat de albina, anunta Ziarul de Iasi.
Cu toate ca ambulanta a sosit imediat la fata locului si l-a transportat pe barbat la Spitalul Municipal din Pascani, victima a facut soc anafilactic si nu a mai putut fi salvata.
Barbatul a fost intepat de albina in jurul pranzului, iar decesul a survenit la mai putin de doua ore. Victima era cunoscuta ca avand probleme cardiace si, desi a fost resuscitata timp de o ora, nu a mai putut fi readusa la viata.
“Elicopterul SMURD a fost solicitat de catre medicii din Pascani in speranta ca pacientul isi va reveni din stop si va putea fi transferat la Iasi, insa acest lucru nu s-a intamplat. Am incercat sa-i sprijinim pe colegii nostri prin sistemul de telemedicina, insa o inima oprita greu mai poate fi repornita. De multi ani nu am mai avut in zona un astfel de caz. Socul anafilactic apare ca o reactie dintre substanta straina intrata in corp, in cazul acesta veninul, si unele globule albe.
Odata cu eliberarea veninului se produce un edem laringian cu blocarea cailor respiratorii, iar tensiunea scade. E ca si cum persoana respectiva este stransa de gat si sangele nu mai circula, iar atunci inima se opreste“, a explicat prof.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD in cadrul Spitalului “Sfantul Spiridon“ din Iasi, pentru Ziarul de Iasi.
_____
CITESTE SI:
Se implinesc patru ani de la incendiul de la Giulesti! Afla ce vor sa faca parintii bebelusilor arsi de vii!
Distractie cu final tragic! Un copil de numai 10 ani s-a inecat in piscina unui hotel din Predeal
______
Ca¬zurile de soc anafilactic sunt cunoscute in medicina ca fiind urgente de gradul 0, in care interventia medicala trebuie sa fie extrem de rapida.
„Socul anafilactic apare in cazurile in care, de exemplu, un pacient a fost intepat de o albina, veninul acesteia patrunde in corp, acesta creeaza niste anticorpi ce realizeaza o prima imunizare, insa cand acel pacient este intepat a doua oara, reactia organismului este mult mai puternica. Iar daca cea de-a doua intepatura este la nivelul fetei sau a cailor aeriene, limba pacientului se umfla, el nu mai poate respira si atunci inima inceteaza sa mai bata“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU, pentru aceeasi sursa.
Sunt cazuri extrem de rara
Din fericire, numarul persoanelor care fac soc anafilactic la astfel de intepaturi este foarte mic, insa atunci cand se intampla, interventia medicilor este esentiala.
In situatia in care o persoana este intepata de albine, se indica indepartarea imediata a acului infipt in piele cu unghia, si nu cu degetul, pentru a nu goli sacul cu venin ramas pe ac. De asemenea, este indicata aplicarea unor comprese cu gheata in zona afectata.
R.O.