Atenție turiști! Care sunt cele mai periculoase zone de scăldat de pe litoralul românesc
Litoralul românesc are câteva zone periculoase pentru înot, de aceea, salvamarii atrag atenţia că oamenii trebuie să respecte indicaţiile lor şi să renunţe la acte de teribilism ce le pot fi fatale.
De departe, cea mai periculoasă zonă este în Mangalia între digul de nord şi cel de sud. Aici, spun salvamarii că în perioada august – septembrie, marea huruie şi oricine se aventurează în apă riscă enorm din cauza curenţilor foarte puternici.
„Când începe să huruie marea e jale. Se aude un sunet sinistru şi toată lumea spune că marea cere un om. Atunci nu există să nu se întâmple o nenorocire. Huruitul acesta se aude întotdeauna în august – septembrie. Sunt patru furtuni vara, de intensitate foarte mare”, spune Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, scrie Adevărul.
Şi în Olimp sunt zone cu curenţi puternici, zonele Aplin – Davos dar şi zona din apropierea vilei prezidenţiale. În Neptun, la Steaguri se formează gropi în apă iar atenţia trebuie să fie sporită.
Costineşti, cea mai aglomerată staţiune din această vară, are o zonă extrem de periculoasă în preajma digurilor.
Eforie, zona Belona Port, Belona Sud, debarcader şi Acapulco – şi aici există curenţi puternici care pun viaţa în pericol, mai ales când marea este agitată.
În Mamaia şi Constanţa pericolul apare în zona digurilor.
Care sunt cele mai periculoase zone de scăldat de pe litoralul românesc
Mangalia – zona dintre digul de nord şi sud
Olimp – zona Alpin-Davos şi zona de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza
Neptun – zona La Steaguri
Costineşti – zona digurilor şi în dreptul restaurantului Marea Neagră
Eforie – zona Belona – Port, Belona Sud, debarcader şi zona Acapulco
Mamaia – zona digurilor
Constanţa – Zona digurilor.
Obiectele gonflabile, un real pericol
Salvamarii atrag atenţia că salteaua, colacul sau alte obiecte gonflabile sunt foarte periculoase la mare, „atrag moarte sigură”. Curenţii sunt puternicii, lovesc malul apoi te trag în larg. Totul se întâmplă cu repeziciune şi în câteva secunde eşti dus la o distanţă considerabilă de mal.
„Te trag în larg şi nu te mai scoate nimeni de acolo. În urmă cu o săptămână, un copil de şase ani a fost dus în larg chiar de lângă mama sa, la 300 de metri de geamandură. Salvamarii au reuşit să-l aducă în siguranţă la mal. Nici măcar un mulţumesc nu le-a zis. La fel au păţit şi doi soţi din Iaşi, în zona Mangalia. De mult nu am avut curenţi aşa puternici în Marea Neagră. Materialele gonflabile sunt numai şi numai pentru piscine şi, poate, pentru lacuri, dar nu pentru Marea Neagră. Curenţii de aici nu te iartă”, a precizat Vasile Borteş.