Atenție șoferi! Poliția Locală va putea acorda mai multe amenzi de circulație

Publicat: 20/09/2022 | 20:24
Poliția Locală București Sursă foto: Facebok

Senatul României a adoptat luni, 19 septembrie, un nou proiect de lege prin care Poliția Locală va putea acorda amenzi de circulație pentru anumite abateri de la lege. Află care sunt ilegalitățile pentru care agenții de la Locală ei vor putea sancționa pe șoferii români.

Potrivit proiectului de lege adoptat luni de către Senatul României, Poliția Locală va putea acorda amenzi de circulație pentru anumite abateri de la lege. Modificările legislative vor trebui aprobate și de Camera Deputaților, care este for decizional.

Concret, proprietarul unui autoturism sau deţinătorul mandatului vor fi obligați să transmită şi poliţistului local identitatea persoanei căreia i-a fost încredințat autovehiculul cu care circulă pe drumurile publice, altfel aceștia riscă să fie amendați.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, ȘOFERI! AMENZI DE PÂNĂ LA 4.500 DE LEI ȘI MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII DACĂ NU RESPECȚI O NOUĂ REGULĂ DIN CODUL RUTIER

Poliția Locală ar putea avea dreptul să dea mai multe amenzi șoferilor

Proiectul de lege a fost depus de mai mulți deputaţi din PNL și a fost aprobat de Senat. Acesta prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice.

”Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”, au transmis Comisiile juridică şi de Apărare în raportul de admitere a proiectului legislativ.

Amendamentele prevăd că ”Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, iar „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Motivul pentru care a fost propus proiectul de lege

Aceste schimbări legislative au fost propuse pentru a se reduce numărul de încălcări ale normelor privind oprirea, staţionarea sau parcarea mașinilor, au motivat cele două Comisii.

”Prin faptul că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale.

În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se mai arată în proiectul de lege ce urmează să fie votat în Camera Deputaților, care este for decizional.

VEZI ȘI: ATENȚIE, ȘOFERI! RISCAȚI AMENZI USTURĂTOARE DACĂ FACEȚI ASTA