Atenție, șoferi! Ce amendă poți să primești dacă nu îți cureți geamurile de la mașină
În Codul Rutier este prevăzut faptul că șoferii care lasă praful să se adune pe mașină riscă amenzi usturătoare. Atât parbrizul, luneta, cât și geamurile laterale trebuie curățate. În caz contrar, poliția te poate sancționa.
Potrivit Codului Rutier, orice șofer din România are obligația de a menține curate următoarele elemente: parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier (doar în anumite cazuri). În acest fel, conducătorul autovehiculului asigură vizibilitatea de care are nevoie pe parcursul deplasării. Cei care nu respectă legea pot primi între șase și opt puncte de amendă, respectiv 870 sau 1.160 de lei.
„Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la șase la opt puncte“, se arată în actul normativ.
(CITEȘTE ȘI: Ce amendă primești dacă nu ai rovinietă, în funcție de tipul de mașină. Cât te costă taxa de drum în 2023)ț
Unde poți plăti amenda de circulație în 2023
Indiferent de județul de apartenență sau de natura amenzii, ai la dispoziție 15 zile, din momentul în care ai primit procesul verbal, pentru a plăti cu o reducere de 50%. Sancțiunea se poate achita atât fizic, cât și online.
Pentru cei care preferă offline-ul, în locul online-ului, amenzile pot fi achitate la Direcțiile de Taxe și Impozite, la punctele de lucru ale Poștei Române sau ale Trezoreriei statului. Ideal este să aveți bani cash când să plătiți, deoarece nu toate permit plata cu cardul.
Varianta online de plată a amenzii este site-ul ghiseul.ro, platformă utilizată pentru diferite tipuri de plăți către stat.
(CITEȘTE ȘI: Șoferii care dețin asta vor primi o amendă de 3000 de lei. Mulți au în mașină fără să știe!)