Toți șoferii trebuie să fie atenți la asta! Au apărut multe reguli noi de circulație începând cu luna septembrie, în Germania. Spre exemplu, se dă o amendă mare pentru numărul de înmatriculare dacă nu îndeplinește anumite cerințe. Conducătorii auto români trebuie să aibă grijă la mai multe aspecte dacă locuiesc în țara respectivă sau sunt în trecere. Cum pot scăpa de celebra sancțiune care-i arde pe mulți la buzunare?
În Germania, amenzile curg pe bandă rulantă nu doar din cauza vitezei. Nemții au nenumărate legi, care-i pun în dificultate pe români. Spre exemplu, autoritățile de acolo dau o amendă frumușică dacă numărul de înmatriculare nu respectă anumite condiții. Se întâmplă uneori ca plăcuțele de înmatriculare să nu fie vizibile din cauza noroiului, a zăpezii sau a prafului. Conducătorul auto are obligația de a curăța foarte bine numărul mașinii, cât să se vadă pentru toți participanții la trafic. Dacă nu va face acest lucru, atunci se va alege cu o amendă de la autorități.
Plăcuțele de înmatriculare murdare sunt considerate abateri administrative în Germania. La fel se întâmplă și cu farurile murdare. Dacă nu ai grijă la aceste aspecte, atunci trebuie să scoți bani din buzunar. Concret, dacă numărul de înmatriculare este greu de citit, iar autocolantul este murdar, atunci te poți alege cu o amendă de 5 euro. Vei scăpa ușor în acest caz. Dacă plăcuța de înmatriculare din față sau din spate a mașinii nu este în stare bună și nu este iluminată, atunci amenda se dublează și vei plăti 10 euro. Sancțiunea este de 60 de euro în momentul în care numărul de înmatriculare lipsește. Mai mult decât atât, dacă plăcuța este decorată sau are diverse abțibilde pe ea, amenda este de 65 de euro.
Șoferii trebuie să fie atenți la brăduleții, săculeții cu parfum și alte obiecte de decor pe care le pun pe bordul mașinii. Spre exemplu, în Spania, autoritățile consideră că sunt un pericol pentru participanții la trafic și pentru pietoni, așa că îi taxează dur pe conducătorii auto care nu au grijă la aceste aspecte. Sancțiunile sunt cuprinse între 200- 1000 de lei. Sigur că, toți șoferii din Spania sunt pasibili de această sancțiune, inclusiv românii.
Potrivit articolului 102, aliniatul 36 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cunoscut şi sub denumirea generică de Codul Rutier), „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni […] aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.