Marţi, 11 aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate la nivelul preţurilor de bază practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023. La toamnă, când ar trebui să expire această ordonanță, firmele ar putea să scumpească polițele RCA.
Piaţa asigurărilor a suferit un dezechilibru major după falimentul Euroins. Reprezentanţii COTAR susţin că firmele de asigurări au avut profituri fabuloase, beneficiind și de facilități fiscale unice în România.
CITEȘTE ȘI: ROMÂNIA PREGĂTEȘTE MAȘINA CARE POATE FI CONDUSĂ FĂRĂ PERMIS! LOVITURA URIAȘĂ PE CARE O DĂ DACIA
Profitul multinaţionalelor a crescut de 12 ori în ultimii 2 ani, iar din toamnă, preţul RCA va creşte din nou, odată cu eliminarea plafonului.
„Am făcut de luni de zile adrese către Parlamentul României. Nu am primit niciun răspuns. Ne-au promis că o instituție financiară românească va emite polițe RCA. Se pare că sunt interese foarte mari de nicio instituție financiară nu va emite polițe RCA.
Pe de altă parte, din totalul primelor subscrise în 2022 de 16,5 miliarde de lei, 7,52 miliarde de lei a fost numai pe RCA, încasări.
Iar noi, transportatorii plătim taxe, impozite, RCA, exact când ni se spune să plătim. Asistăm la niște falimente în ultimii doi ani de zile și după ce ne judecăm doi, trei ani de zile pentru a ne câștiga în instanță și noi ca cetățeni, și noi ca transportatori ca să câștigăm daunele pe care trebuie să ni le plătească asiguratorii, ne trezim cu falimente și ne trezi că mai stăm doi ani de zile pe la Fondul de Garantare ca să ne luăm banii.
Premierul României încă nu știe toate aceste date. Din toamnă vom avea o mare surpriză. Deja nu s-a respectat aproape nimic din această plafonare.
În Octombrie se termină plafonarea. Veți asista la o mărire de cel puțin 50%. Vom ieși în stradă pentru că nu mai putem face față la cheltuieli”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, la Antena 3 CNN.
Autoritățile iau în considerare ca persoanele care circulă pe drumurile publice cu trotinete și biciclete electrice să fie obligate să își încheie o poliță de asigurare. De altfel, o asigurare RCA pentru trotinete ar putea fi încheiată în condițiile în care vehiculul poate circula cu o viteză de peste 25 km/h. În acest sens, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) va pregăti un proiect de lege. Polița RCA ar putea costa aproape 150 de lei, anual.
„Discutăm de un cost de 30 de euro pe an şi avem o limită de vătămări corporale şi răspundere civilă faţă de terţ de 1000 de euro”, susține un broker de asigurări.