Câștigurile administratorilor de fonduri private de pensii (pilon II) au atras atenție și au fost taxate. De la înființarea sistemului în anul 2008 și până anul trecut, aceștia au încasat aproape 3,3 miliarde de lei sub formă de comision. Astfel, ASF a luat atitudine iar printr-o Ordonanță de Urgență câștigurile administratorilor au fost tăiate.
O estimare arată că până la finalul anului 2022 totalul comisioanelor percepute de către administratori va reprezenta aproape o treime din câștigul net raportat până acum. ASF intenționează reglementari în acest sens prin intermediul Ordonanței de Urgență. Aceste reglementări au ca scop optimizarea sistemul și obținerea randamentului.
Până acum, cifrele arată că anul 2022 o să fie cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, din punct de vedere al randamentelor. Acest an, în cel mai optimist scenariu, se va încheia la un nivel similar cu cel de anul trecut. Acest lucru va aduce o pierdere de peste 16%.
În cei 14 ani de existență a sistemului de pensii private, românii au contribuit în total cu 76,2 miliarde de lei. Iar în acest timp randamentul obținut de administratori din plasamente a fost de sub 12,6 miliarde de lei.
(CITEȘTE ȘI: MARIUS BUDĂI A FĂCUT ANUNȚUL. CINE SUNT ROMÂNII CARE ȘI-AR PUTEA PIERDE PENSIILE)
Pentru a elimina pierderile și a crește randamentul, dar și pentru a crește performanța administratorilor, ASF a reglementat lucrurile prin intermediul OUG adoptată recent de Guvern. De exemplu, câștigul celor șapte administratori de pensii era format din două comisioane, unul aplicat pe contribuție și unul pe activul net. Acum, comisionul aplicat direct pe contribuție a fost eliminat. Mai mult, ASF a redus de la 0,5% la 0,2% comisionul aplicat pe activul net.
De asemena, ASF lansează o încercare de stimulare a performanței și introduce un nou tip de comision. Acesta este aplicat tot pe activ, dar diferențiat în funcție de randamente. Mai exact, 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.
(VEZI ȘI: CASA DE PENSII, ANUNȚ IMPORTANT! CE TREBUIE SĂ ȘTIE MILIOANE DE ROMÂNI)