Atentie, reactiile repetate te cam dau de gol! Ticurile iti tradeaza starile emotionale

De: Cancan
Publicat: 22/01/2012 | 00:00

Uimitor! Afla ce sunt, de fapt, ticurile

„Ticurile sunt manifestari comportamentale spontane, necontrolabile, ce apar atat la copii, cat Si la adulTi, dar care, odata conStientizate, pot fi suprimate pentru o perioada de timp. Acestea, de cele mai multe ori, semnalizeaza o stare de conflict interior, un dezechilibru emoTional pe care persoana in cauza il resimte”, ne spune psihologul. Mai mult, fiecare dintre noi, in anumite momente de incarcatura emoTionala, ne-am exteriorizat trairile sub forma unor gesturi necontrolate cu caracter repetitiv.

Cum se clasifica ticurile:Dupa gradul de complexitate, ticurile se impart in simple Si complexe:”Cele simple implica manifestari spontane precum clipitul, grimasele faciale, trasul nasului, tuSitul, stranutul, tremurul sau flexarea unui deget, scoaterea unor sunete, scoaterea limbii sau muScarea buzei. Cele complexe implica gesturi mai ample, precum trecerea mainii in mod repetitiv prin par, scarpinat, atingerea altor persoane sau mirosirea unor obiecte”, explica Andreas Hniatiuc.”Ticurile se mai impart Si in alte trei categorii: ticuri verbale, ticuri motorii Si ticuri complexe verbal-motrice, care se manifesta prin asocierea sunetelor cu anumite miScari”, mai spune specialistul.

Cum se manifesta ticurile?Ticurile au anumite caracteristici prin care se deosebesc de alte miScari specifice. Acestea sunt manifestari involuntare, ce pot fi controlate pe o perioada scurta de timp, ulterior ele manifestandu-se Si mai intens. O alta caracteristica a ticurilor o reprezinta dispariTia acestora in timpul somnului, atunci cand suntem relaxaTi Si nu ne confruntam cu stimuli afectogeni.

ParinTi, mare atenTie!Majoritatea ticurilor se declanSeaza in perioada copilariei, spune specialistul, Si au un substrat aparte: „Ticurile copilului semnaleaza faptul ca acesta trece printr-un moment puternic incarcat afectiv. In unele situaTii, mai ales in momentele tensionate, ticul reprezinta modalitatea prin care copilul intra in defensiva. Astfel, el semnaleaza faptul ca se simte apasat, neputincios Si vulnerabil in calea primejdiei. In acelaSi timp, gesturi precum tremuratul, clipitul, smulgerea unor fire de par sau vociferatul pot semnala comportamente de supunere din partea copilului, cu care acesta nu este de acord. Prin intermediul ticurilor, deSi pare a se supune, copilul se revolta cu privire la un anumit gen de comportament sau experienTa careia acesta ii este martor. In acest context, ticul reprezinta un compromis care scoate la lumina ceea ce copilul nu poate transmite conStient”.

Mit: scuturatul din picior nu semnaleaza lipsa de interes!De multe ori, ticuri precum scuturatul din picior sau flexarea unui deget pot fi interpretate in mod eronat ca fiind dovada a lipsei de interes faTa de o activitate anume, spune psihologul: „In acest context, se recomanda o analiza atenta a manifestarilor persoanei in cauza pentru a identifica sursa de conflict a ticului respectiv.” O categorie speciala a ticurilor o reprezinta cele cu caracter obscen sau sexual, care se manifesta prin repetarea unor gesturi obscene ca urmare a reprimarii comportamentului sexual (exemplu: aratarea obsesiva a degetului mijlociu sau repetarea continua a unei injuraturi), susTine Hniatiuc.

Cum scapam de ticuri?ExerciTiile fizice Si cele de relaxare, consilierea Si psihoterapia, precum Si implicarea in activitaTi recreative au rolul de a reduce stresul, tensiunea Si pot contribui decisiv in ameliorarea unor astfel de comportamente.

60 % din oameni isi rod unghiile cand sunt nervosi

Cu vedetele la psiholog!Adelina PestriTu iSi muSca buzele”Timiditatea se manifesta prin muScarea buzelor, dar Si incapacitatea de exprimare ori teama de a nu spune prostii.”

Liviu Varciu foloseSte obsesiv expresia „Mai, oameni buni!””Ticurile verbale trag semnalul de alarma in faTa unor dificultaTi in exprimarea sentimentelor.”

Monica Gabor iSi trece mana prin par”Trecerea mainii prin par semnaleaza minciuna, incomoditatea unei situaTii.”

Bine de stiut!Majoritatea ticurilor se asociaza cu anumite comportamente negative, precum: obsesia, tulburari de somn, dificultaTi de invaTare sau probleme de concentrare. Totodata, ticurile nu afecteaza inteligenTa Si nici nu reprezinta un semn al inteligenTei scazute.