Atenție mare! Tentativa de fraudă care te poate „scutura” de bani imediat. Avertismentul transmis de Poliția Română azi, 20 mai 2023

Publicat: 20/05/2023 | 14:58
Poliția Română informează despre tentativa de fraudă care circulă în prezent / sursă foto: colaj Pixabay

În cursul zilei de sâmbătă, 20 mai 2023, Poliția Română a emis o nouă informație de interes general. Mai cu seamă, reprezentanții trag un semnal de alarmă și expun o tipologie de tentativă de fraudă care ar putea să îi „scuture” pe români de bani. Este vorba despre metoda „celebrity impersonating scam”. Iată mai jos, în articol, detalii despre tentativa de fraudă prin care sunt convinși oamenii să trimită bani sau criptomonede către infractorii cibernetici.

După ce oamenii legii au fost sesizați cu privire la existența unor noi modalități prin care sunt comise fraude online, reprezentanții Poliției Române au emis o informație de interes general despre acest aspect. Tentativa de fraudă poartă numele de „celebrity impersonating scam”. Practic, infractorii cibernetici utilizează identitățile unor celebrități sau persoane publice din România pentru a face rost de bani / criptomonede.

„Prin această metodă, denumită și «celebrity impersonating scam», bănuiții folosesc imaginile și numele unor personalități publice sau celebrități din România sau internaționale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false”, transmite Poliția Română.

Vezi și ESCROCHERIA „POȘTA ROMÂNĂ”, PRIN CARE EXTREM DE MULȚI ROMÂNI SUNT ÎNȘELAȚI. MESAJUL CARE TE POATE INDUCE ÎN EROARE

Tentativa de fraudă care îi lasă pe români fără bani

Însă, cum funcționează această schemă de fraudă? De obicei, variază. Reprezentanții Poliției transmit că modul de operare începe cu promovarea unei investiții de care se leagă numele unei vedete. Practic, are loc și un furt de identitate, în acest caz. Însă prin care persoanele de la capătul celălalt al firului încearcă îi convingă pe oameni că totul ar fi real.

Persoanele (victimele, în acest caz) sunt contactate prin diverse modalități. De exemplu, site-uri web false, mesaje pe internet, anunțuri online sau prin e-mail. Mesajele primite promovează, de obicei, investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri.

Se creează iluzia îmbogățirii rapide

Infractorul cibernetic creează iluzia îmbogățirii rapide prin diverse tactici. De exemplu, sunt prezentate declarații false, testimoniale, se apelează la manipularea emoțională. Apoi, se pune presiune pe persoana care pică drept victimă. În cele din urmă, persoana căreia i-au fost vândute iluzii și informații false este determinată să facă transfer bancar.

„Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată. Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiți”, transmit autoritățile.

Citește și MESAJELE PE CARE TREBUIE SĂ LE IGNORI! ROMÂNII AU FOST ȚINȚA UNOR ATACURI CIBERNETICE ÎN ULTIMELE ZILE

Schema cu aplicațiile de control de la distanță pe terminalele fixe sau mobile

Pe de altă parte, există și situația în care unele persoane vătămate ajung să fie convinse să instaleze diverse aplicații de control de la distanță. Acestea sunt instalate pe terminalele fixe sau mobile. Prin intermediul lor, infractorii cibernetici își îndrumă victimele să deschidă conturi pe platforme de tranzacționare. Apoi, transferurile fondurilor sunt efectuate, uneori, fără ca persoana în cauză (victima) să își dea acordul. Poliția Română a explicat speța.

„Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicații de control la distanță, cu ajutorul cărora bănuiții îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacționare a criptomonedelor”, se arată în informare.

”După care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât și crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare”, se arată despre tentativa de fraudă.

Citește și ESCROCHERIA DIN GARA DE NORD DE CARE TREBUIE SĂ TE FEREȘTI! SUNĂ IMEDIAT LA POLIȚIE DACĂ VEZI ACEASTĂ PERSOANĂ

Atenție mare la tentativele de fraudă!

Poliția Română transmite să fim vigilenți și să fie cercetate oportunitățile de investiție, înainte de a lua o decizie. Românii nu trebuie să se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă. „Trading scam-ul” este o metodă de înșelăciune prin care oamenii pot rămâne instant fără banii investiți, conduși fiind de iluzia îmbogățirii într-un timp foarte scurt. Astfel, înainte de a investi, este important să cercetezi piața și să iei în considerare un specialist în domeniu (consultantul financiar, de exemplu).

În continuare, Poliția Română a oferit mai multe sfaturi pentru cetățeni. Sumele de bani trebuie plasate în fonduri de investiții autorizate de ASF.

„Trebuie acordată o atenție deosebită la fondurile de investiții care promit un randament garantat, întrucât nicio investiție nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesat trebuie să înțeleagă riscurile și să analizeze cu atenție performanțele anterioare ale acestuia.

Este important să plasați sumele de bani în fonduri de investiții care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și care prezintă informații reale referitoare la activele financiare investiționale.

Pe site-ul ASF puteți identifica la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

Astfel, pentru a lua o decizie mai bună de a plasa banii în fonduri de investiții, puteți analiza informațiile puse la dispoziție de către ASF sau puteți cere sfaturile unui consultant financiar”, transmit autoritățile.

Poliția Română recomandă, în continuare, utilizarea unor metode sigure de plată online. Cetățenii trebuie să se asigure că site-ul accesat este securizat, înainte să introducă date despre carduri și conturi bancare.

Sursă foto: colaj Pixabay