Atentie la preparatele consumate la terase!
PRECAUTIE. Atunci cand luati masa la un restaurant sau o terasa, verificati de doua ori calitatea preparatelor ADRIANA POPESCU In timpul verii, mai ales atunci cand va aflati in concediu, servirea mesei la o terasa sau intr-un restaurant este aproape ceva obisnuit. Din pacate, nu toate unitatile de alimentatie publica respecta normele de igiena, astfel ca pericolul de a va alege cu o boala, dupa ce ati mancat intr-un astfel de loc, este destul de mare. In plus, v-ati putea trezi si cu o nota de plata incarcata. Pentru a evita aceste neplaceri, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va recomanda ca, atunci cand luati masa „in oras”, sa tineti cont de urmatoarele aspecte: – fiti foarte atenti la gradul de curatenie din unitatea respectiva. Uitati-va la aspectul peretilor, al scaunelor, al fetelor de masa (daca sunt sau nu curate ori in stare buna); – evitati grupurile sanitare care nu sunt dotate cu sapun si hartie igienica si in care persista mirosul „intepator” de clor; – analizati in lista de meniu cantitatile produselor si preturile corespunzatoare. In cazul in care aveti suspiciuni privind cantitatea portiei primite, o puteti refuza si solicita cantarirea acesteia; – fiti atenti la echipamentul si la mainile personalului de servire (daca sunt curate, daca prezinta sau nu taieturi); – uitati-va in lumina la paharele de pe masa, care pot sa nu fie spalate prea bine sau pot avea urme de detergent. Faceti acelasi lucru cu tacamurile; – inainte de a manca, mirositi preparatul care v-a fost adus. Daca suspectati ca este alterat, il puteti refuza; – fiti atenti la fripturile cu portiuni „arse”. Acestea pot masca un anumit grad de alterare a carnii din care au fost preparate; – nu in ultimul rand, verificati de doua ori nota de plata. In cazul in care aveti probleme, puteti face sesizare la ANPC, apeland gratuit numarul de telefon 0800.080.999.