ATENȚIE, înșelătorie cu medicamente! Escrocii promit vindecarea cancerului. Pericolul la care ne expunem, de fapt

Publicat: 20/08/2024 | 21:56
Înșelătorie cu pastile/ Sursa foto: Pixabay

O nouă înșelătorie gravă circulă în mediul online! Mare atenție dacă sunteți tentați să cumpărați medicamente de pe internet. Pe rețelele de socializare, au apărut mai multe reclame la pastile care promit vindecarea în mod miraculos a unor boli serioase. În realitate, aceste tratamente pot fi periculoase pentru sănătate. De asemenea, polițiștii au transmis că escrocii sunt greu de găsit, iar banii nu mai pot fi recuperați.

În mediul online, au apărut mai multe reclame mincinoase la medicamente. Escrocii le promit oamenilor că pastilele vindecă boli care încă pun în dificultate oamenii de ştiinţă, precum cancer, alzheimer sau afecțiuni cardiace. Unele persoane cer sfatul specialiștilor, însă apelează la ajutor abia după ce au urmat tratamentul „miraculos”.

„Sute de mii de oameni au început să audă. Surditatea a dispărut”/ „Vă vindecă toate durerile arteriale în trei zile”/ „Scapă de cancer cu o singură pastilă”, sunt câteva dintre reclamele mincinoase care circulă în mediul online.

Citește și: Noua înșelătorie care vizează STB! Atenție să nu cădeți în plasa „cardului de 6 luni și fără restricții”

Ce a pățit un bărbat care a cumpărat „medicamente pentru tratarea cancerului”

Reclamele înșelătoare sunt promovate în mediul online, iar cei interesați sunt direcționați către un website, unde sunt expuse medicamentele-minune. Această escrocherie este una destul de serioasă și poate avea efecte grave.

Prețul unor astfel de medicamente nu este deloc unul mic, iar oamenii ajung să plătească și 900 de lei. De asemenea, escrocii oferă și sfaturi pentru urmarea tratamentului. Totodată, clienții sunt asigurați că pastilele au fost aprobate de Ministerul Sănătății.

„Tratamentul trebuie să dureze până la maximum patru luni, iar după efectuarea tratamentului complet, efectul va dura şapte, opt ani. Sunt foarte sigure, sunt testate, sunt aprobate microbiologic. De sistemul sanitar, de Ministerul Sănătăţi.”, precizează unul dintre escroci.

Un bărbat de 55 de ani a apelat la un astfel de produs în speranța că se va vindeca din cancer. Pacientul nu a pierdut doar banii. Din nefericire, pastilele comandate pe internet i-au agravat și starea de sănătate.

„Un bărbat în vârstă de 55 de ani care a fost diagnosticat cu cancer pulmonar a dat peste un produs care a promis vindecarea tuturor tipurilor de cancer. După luni de zile în care şi-a administrat acest supliment boala avansase destul de considerabil.”, a declarat Fabius Antal, specialist wellbeing, potrivit Observator News.

Escrocii se folosesc de imaginea persoanelor publice

Pentru a avea credibilitate în fața oamenilor, escrocii se folosesc și de imaginea persoanelor publice, specialiști de renume care „recomandă” medicamentele. Printre ei se numără și Mihail Pautov, medic și prezentatorul emisiunii cu teme de sănătate – Medicool. Acesta a acționat deja și pe cale legală.

„Vedem aici o reclamă care are marca Medicool pe ea și pare că eu fac o reclamă la ceva de slăbit, la niște pastile de slăbit pe care eu niciodată nu le-aș promova. Am sesizat Parchetului în nenumărate cereri, am primit număr de înregistrare și cazul nu a fost niciodată soluţionat.”, a mărturisit medicul Mihail Pautov.

De asemenea, escrocii s-au folosit și de imaginea medicului Monica Pop. Specialistul le-a transmis oamenilor să aceste medicamente nu sunt aprobate și pot fi periculoase pentru sănătate.

„Aceste reclame sunt crime cu premeditare. Eu sunt medic oftalmolog. Cum e posibil să se facă reclame în numele meu pentru cistită, pentru pneumologie, pentru ştiu eu, toate specialităţile? Sunt nişte produse inexistente în mod normal. Nu au niciun fel de aprobare de nicăieri, sunt toxice şi foarte periculoase şi bieţii oameni cumpără pentru că ei cred.”, a declarat medicul Monica Pop.

Peste 5.000 de videoclipuri deepfake care promovează medicamente false sunt postate anual pe internet. Această afacere ilegală de zeci de milioane de euro face sute de victime, iar specialiştii în securitate cibernetică au precizat că reclamele mincinoase se pot înmulți.

Citește și: Români înșelați cu oferte all-inclusive. Au plătit 12.000 de lei pentru o cazare fictivă la mare!

This browser does not support the video element.