Atenţie! Informaţii cu un puternic impact emoţional. Conducerea institutului medical a amânat suspect atribuirea serviciilor de curăţenie. Crime cu premeditare la Fundeni din cauza unei licitaţii cu cântec!
De doi ani de zile, conducerea Spitalului Fundeni ar sprijini, în ciuda încălcării legii, o firmă care efectuează serviciile de curăţenie în spital, chiar dacă nu respectă obligaţiile stipulate în caietul de sarcini pentru a participa la licitaţiile ce vizează respectivele servicii de curăţenie. În Spitalul Fundeni este în prezent mizerie, aşa cum se vede cu ochiul liber în imaginile pe care vi le oferim, în exclusivitate, deoarece serviciile de curăţenie nu sunt asigurate cum ar trebui.
În 2016, Institutul Clinic Fundeni rămânea fără servicii de curăţenie deoarece contractul cu vechea firmă expira. Conducerea spitalului nu a făcut niciun demers să scoată serviciile la licitaţie şi a făcut o negociere fără publicare, cu toate că legea nu îi permitea acest lucru.
Potrivit legii, negocierea fără publicare se putea face doar dacă era o situaţie de urgenţă, însă nu era vorba de nicio situaţie de urgenţă, întrucât faptul că respectivul contract se încheia era ştiut şi nu a intervenit niciun element imprevizibil.
Potrivit art. 69 alin (1) din Legea 98/ 2016, autoritatea contractantă atribuie contractele de achiziţie publică / acordurile – cadru, în cazul în care valoarea estimată este mai mare sau egală cu pragurile valorice prevăzute la art. 7 alin. (1), prin aplicarea procedurilor de licitaţie deschisă sau restrânsă. Prin excepţie, în conformitate cu prevederile art. 104 alin (1) lit. c) din Legea 98/2016, autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achizitii publice/ acordurilor cadru de servicii ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante.
Prin urmare, pentru a fi permisă aplicarea acestui articol este necesar ca imposibilitatea de a respecta termenele de aplicaţie a licitaţiei deschise să se datoreze unor motive de extremă urgenţă, prin aceasta înţelegându-se că motivele respective au fost determinate de evenimente care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: să aibă un caracter imprevizibil şi să nu fie consecinţa unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante. Aşadar, nu era cazul să se apeleze la aşa ceva, procedura fiind, din start, ilegală!
Abia pe 17 mai 2017 apare pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) licitaţia deschisă pentru serviciile de curăţenie la Institutul Clinic Fundeni, cu termen-limită de depunere a dosarelor pe 21 iunie 2017.
Au depus oferta trei societăţi, printre care şi Clean Prest Activ, care nu s-a clasat pe locul 1, dar care efectuează serviciile de curăţenie în spital, întrucât nici până acum licitaţia nu a fost finalizată! Clean Prest nu efectuează, însă, serviciile de curăţenie aşa cum este obligatoriu în caietul de sarcini.
Din cei 140 de angajaţi pe care ar trebui să îi aibă, societatea nu are decât 110, cărucioarele cerute în caietul de sarcini nu sunt conforme, cozile de mop sunt din lemn, ceea ce favorizează infecţiile, nu din inox, aşa cum a fost solicitat, iar dezinfectanţii nu sunt în flacoane sigilate şi marcate corespunzător.
De asemenea, uniformele şi încălţămintea personalului nu sunt adecvate, aşa cum vedeţi în imaginile pe care le publicăm în exclusivitate, iar angajaţii care efectuează serviciile de curăţenie nu ar avea toţi cursuri de igienă. Dezinfectanţii şi mopurile nu ar îndepărta nicidecum mizeria din spital, iar imaginile sunt grăitoare în acest sens.
În plus, potrivit unor surse din spital, cozile mopurilor, ca şi găleţile de altfel, sunt neetichetate, ceea ce iarăşi nu este în regulă. Nici măcar franjurile mopurilor nu ar fi conforme cu cerinţele. Găleţile sunt obişnuite, de spălat şi de limpezit, iar sistemul lor de stoarcere este unul pentru mopuri normale, nicidecum unul special, aşa cum a fost solicitat, pentru a asigura curăţarea adecvată. Totodată, nu există cutii de colectare a mopurilor uzate, aşa cum au fost cerute, şi nici găleţi speciale.
Potrivit surselor DAS (Departamentul de Anchete Speciale al CANCAN.RO), totul se întâmplă sub ochii doamnei manager Carmen Orban şi sub semnătura acesteia stau şi certificatele de deces eliberate pentru persoanele care ar fi murit din cauza infecţiilor din spital.
Nemulţumită de faptul că procedura nu se mai termină, una dintre firmele care au participat la licitaţie, SC Libro Events SRL, singura care îndeplinea criteriile necesare pentru a câştiga licitaţia, dar care, culmea, s-a clasat pe ultimul loc, a contestat la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) întârzierea finalizării procedurii şi încetarea favorizării firmei Clean Prest Activ, care prestează ilegal în spital servicii de curăţenie, şi a avut câştig de cauză.
„Admite, în parte, contestaţia SC Libro Events SRL nr. D.A.674/ 07.12.2017, în contradictoriu cu Institutul Clinic Fundeni, pe care îl obligă la finalizarea evaluării ofertelor şi la emiterea unui raport al procedurii, cu respectarea întocmai a celor consemnate mai sus, a documentaţiei de atribuire şi a legislaţiei aplicabile privind achiziţiile publice, în termen de cel mult treizeci de zile de la data primirii prezentei decizii. După aprobarea raportului, autoritatea contractantă va comunica ofertanţilor rezultatul procedurii, potrivit legislaţiei achiziţiilor publice”, se arată în decizia CNSC, luată pe 8 februarie 2018.
Carmen Orban, o istorie controversată
Carmen Orban, managerul Spitalului Fundeni, este cu piciorul în ghips după ce a suferit un accident. Imaginile pe care vi le oferim în exclusivitate o arată, de altfel, pe doamna Orban într-un cărucior cu rotile şi ajutată de un bărbat să iasă din maşină deoarece nu se poate deplasa singură. Respectivul bărbat este acelaşi care îi ţine umbrela doamnei manager atunci când aceasta pleacă de la spital, în timp ce doi agenţi de pază o ajută pe Carmen Orban să ajungă la maşină, unul împingându-i căruciorul, iar celălalt deschizându-i portiera.
Carmen Orban are o istorie controversată atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal. După dezvăluirile de anul trecut ale CANCAN.ro, site-ul nr. 1 din România, a fost efectuată o anchetă internă, aşa cum spitalul a recunoscut oficial, însă rezultatele nu se văd. CANCAN.ro scria atunci despre patru decese cauzate de infecţii, iar spitalul recunoştea numai două cazuri. Ulterior, ancheta noastră dezvăluia un număr mai mare de decese cauzate de infecţiile din spitale. „Sunt un om cinstit şi corect, de fiecare dată când a fost cazul să iau măsuri, am luat„, ne declara atunci managerul Spitalului Fundeni Carmen Orban. (CITEŞTE ŞI: Anchetă CANCAN.ro. A apărut încă o moarte suspectă la Fundeni: pacientul avea doar 30 de ani. Îşi planificaseră nunta, dar…)
Horia Orban, fostul soţ al lui Carmen Orban, susţinea într-un interviu pentru cetateanul.net că mariajul său cu managerul Spitalului Fundeni s-a încheiat din pricina unei legături amoroase între aceasta şi Dumitru Martin, afacerist constănţean arestat de FBI. „Am mai auzit apoi la spital, de la Fundeni, unde ea este manager, mi s-a transmis că ei erau împreună la secretariat la cabinetul lui Irinel Popescu şi că personalul din spital se mira şi se întreba cu cine este doamna manager acolo, cu un bărbat care o ţine de mână, şi aşa mai departe… Acestea sunt poveşti care circulă. Privind retrospectiv, mi-aduc aminte că înainte erau convorbiri telefonice la care ea se retrăgea deoparte, parolarea telefonului şi alte câteva indicii de care nu am ţinut cont la acea vreme, sunt deducţii pe care le-am făcut ulterior. Ea mă anunţase de cu un an înainte că ar vrea să dea divorţ, dar nu cred că relaţia lor data de atunci, probabil că se accentuase în ultimele şase luni. Acum, după arestarea lui Martin de către FBI şi soţul fostei amante a lui Dumitru Martin este foarte nervos pe soţia sa «m-ai făcut de râs, uită-te cu cine ai umblat». Am întrebat-o şi a recunoscut, dar a susţinut că relaţia s-a produs după divorţ. Acum nu o mai recunoaşte, după momentul în care s-a anunţat arestarea lui Martin în presă”, mărturisea Horia Orban în interviul respectiv.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)