Garda de Mediu a câștigat procesul cu SC Stericycle SRL, una dintre marile firme care se ocupă cu colectarea și incinerarea deșeurilor medicale pe teritoriul țării noastre. Ulterior, respectiva societate s-a ales cu două amenzi, astfel că nu este exclus ca ”buboiul” din curtea gigantului amintit mai sus să se spargă, în cele din urmă. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă, în exclusivitate, detalii și imagini șocante care privesc, în mod expres, controversele din jurul Stericycle, societatea care ar fi ajuns să pună monopol pe toate spitalele mari din București și nu numai.
Garda Națională de Mediu a demarat o anchetă privind modul în care sunt sterilizate unele dintre cele mai periculoase deșeuri medicale. Conform unei plângeri, acestea nu ar fi tratate în incineratoare, ci îngropate în groapa de gunoi de la Rudeni, de lângă Chitila. În primă fază, respectiva firmă a fost sancționată cu o amendă de 100.000 de lei. A urmat un litigiu, la Judecătoria Sectorului 1, prin care societatea a solicitat anularea procesului verbal de contravenție. Plângere admisă, astfel că SC Stericycle SRL a fost exonerată de plata sumei respective.
(VEZI AICI: UN REPUTAT CHIMIST ARUNCĂ BOMBA: “MEDICAMENTELE NU VINDECĂ)
A urmat însă o contestație, iar, la finalul anului trecut, magistrații au decis că SC Stericycle SRL este bună de plată și că amenda de 100.000 de lei (aproximativ 20.000 de euro) trebuie achitată. Între timp, societatea, care se ocupă cu colectarea și incinerarea deșeurilor medicale pe teritoriul României, a mai fost sancționată în două rânduri, semn clar că lucrurile nu sunt tocmai în regulă în cadrul firmei. Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și Direcția de Sănătate Publică au fost organismele care i-au sancționat, la rândul lor, pe cei de la Stericycle.
De precizat că SC Stericycle Romania SRL a avut, în 2016, o cifră de afaceri de zece milioane de euro. Chiar și în condițiile în care activitatea sa este puternic contestată, firma a câștigat diverse licitații, ultimele cu numeroase unități medicale. Mai mult, între timp, societatea a început să lucreze mult inclusiv cu Ministerul Apărării!
(CITEȘTE ȘI: RAFINATUL MILIONAR AL ANNEI LESKO A CÂŞTIGAT 400 MILIOANE € ÎNTR-O SINGURĂ ZI)
De altfel, împotriva companiei s-a format, deja, un curent, iar în mediul online au apărut numeroase acuzații, multe deosebit de grave. Există voci revoltate care susțin chiar că firma ar „fura” bani publici de la spitale și ar „atenta” la sănătatea publică. Mai mult, sunt cetățeni care susțin că societatea ar fi cercetată penal din anul 2015 pentru evaziune fiscală și pentru degradarea mediului. Oamenii mai spun că Stericycle este un gigant din SUA care ar scoate milioane de euro din spitalele românești. Și că ar controla aproape toată piața de servicii de colectare, tratare și eliminare a deșeurilor medicale din țara noastră.
În perioada 2012-2014, Stericycle Romania SRL ar fi încasat de la spitalele din țară aproape 5,3 milioane de euro în plus pentru serviciile pe care le-ar fi prestat.
Cetățenii ar fi însă expuși la efectul unor adevărate bombe biologice, când deșeurile sunt transportate din spitale. În mediul online, se prezintă și mai multe exemple în acest sens. Dezvăluirile sunt incredibile. Unii martori susțin că de la Spitalul Floreasca s-ar colecta deșeuri medicale periculoase fără pubele speciale. În plus, autoutilitara care le transportă nu ar fi dotată nici cu instalație frigorifică!
(VEZI ŞI: Regele Medicamentelor a ridicat un ”mastodont din beton” în cartierul milonarilor!)
Chiar și în aceste condiții, Garda de Mediu, care a fost chemată la fața locului, ar fi încălcat legea și ar fi lăsat mașina să plece în trafic, atentându-se, în acest fel, la sănătatea publică. Mai mult, zăvorul de la autoutilitară ar fi fost rupt. După ce știrea a apărut la TV, conducerea Stericycle ar fi precizat că mașina care ar fi trebuit să colecteze respectivele deșeuri era în mentenanță. Prin metoda amintită mai sus s-ar fi colectat deșeurile și de la alte unități medicale din București, precum Spitalul Sf. Ioan, Spitalul de Arși, Spitalul Obregia, Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu și Spitalul Carol Davila.
Martorii mai acuză că deșeurile de la Spitalul Elias, de exemplu, nu ar fi fost cântărite și s-ar fi trecut astfel cantități mult mai mari în acte. Toate aceste nereguli ar fi fost reclamate la 112, dar Poliția nu ar fi făcut nicio verificare. În schimb, cel care ar fi semnalat abuzurile ar fi fost dat afară din curtea spitalului și amendat cu 1.000 de lei pentru că ar fi apelat abuziv la 112. Lucruri asemănătoare s-ar fi întâmplat și la Spitalul Județean Giurgiu. Un alt fapt grav ar fi, potrivit surselor citate, că șoferii utilitarelor încărcate cu deșeuri medicale ar merge inclusiv la supermarket cu aceste bombe biologice, punând sănătatea publică în pericol.
(VEZI AICI: Domnul Sensiblu, singur de ziua lui, dar din ce în ce mai bogat!)
În plus, conform acuzațiilor vehiculate din mediul on-line, la incinerator ar ajunge acele cu fir, seringile, branulele, fragmentele de organe, fetușii sau placentele, precum și deșeurile care au venit în contact cu sângele (sonde, mănuși, pungi de colectare a urinei). Asta în timp ce containere pline cu deșeuri periculoase, de la anatomie patologică, ar fi duse și îngropate la groapa de gunoi. Așa cum am precizat mai sus, Garda de Mediu a luat atitudine în urmă cu mai multe luni, verificând modul în care au fost sterilizate unele dintre cele mai periculoase deșeuri.
Deșeurile medicale de natură chimică care nu ar fi tratate corespunzător ar fi aruncate la canalizarea din incinta incineratorului Chiajna-Rudeni. Astfel, medicamentele ajunse la groapa de gunoi ar fi distruse de intemperii, existând riscul de infiltrare a substanțelor chimice în pânza freatică. Conform legii, medicamentele trebuie eliminate doar prin incinerare, la temperaturi de minimum 850 grade Celsius, în stații specializate, dotate cu sisteme de filtrare și monitorizare a noxelor.
Îngrijorător este faptul că un cetățean care locuiește lângă groapa de gunoi Iridex a povestit cum Sterycicle ar fi aruncat două camioane pline cu medicamente expirate la groapa de gunoi. Toate aceste medicamente ar fi fost luate, ulterior, de către șeful pazei și vândute la farmaciile din România (între aceste medicamente se aflau și siropuri pentru copii, mai susține cetățeanul)! De toate aceste nereguli s-ar fi aflat inclusiv pe holurile Ministerului Sănătății!
(NU RATA: CINE ÎL ”FILEAZĂ” PE CEL MAI MARE LOBBYIST DIN INDUSTRIA PHARMA?!)
CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, urmează să revină, curând, cu alte detalii în premieră, care, în cele din urmă, ar putea sparge ”buboiul” din curtea Stericycle.