În ultimele două săptămâni, peste 1,5 milioane de români au efectuat online chestionarele de recensământ. Acest proces este unul obligatoriu, iar cei care nu vor participa online la completarea lui sau refuză vizita fizică a recenzorului riscă să primească amenzi. Acest lucru se aplică și persoanelor care oferă date incomplete sau incorecte în chestionarul de recensământ.
Începând cu data de 14 martie 2022, românii trebuie să participe la procesul de autorecenzare a populației. Aceasta reprezintă prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor. Autorecenzarea se va putea face până la data de 15 mai 2022, iar link-ul de accesare va putea fi accesat până în noaptea de 13 spre 14 martie, ora 00:00. Este cel de-al patrulea recensământ care se face în țara noastră, după Revoluția din 1989. Istoric, este cel de-al treisprezecelea.
Autorecenzarea se poate face pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/.
De asemenea, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 se va face colectarea datelor cu ajutorul interviurilor față în față. Președintele Institutului Național de Statistică – INS transmite faptul că este sigur din punct de vedere al protecției datelor personale.
Vezi și RECENSĂMÂNT 2022. CUM SE COMPLETEAZĂ FORMULARUL DE AUTORECENZARE
În ultimele două săptămâni, peste 1,5 milioane de români au reușit să ia parte la autorecenzare, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai multe dintre chestionarele completate în mod online au fost înregistrate în București (cu un număr de 156.094), în Brașov (cu un număr de 60.857), în Cluj (cu un număr de 59.811) și în Timiș (cu un număr de 53.463).
Recensământul este un proces obligatoriu pentru toți românii, iar cei care vor refuza să ia parte la el sau vor oferi date incomplete sau incorecte riscă să fie amendați. Ce arată legea, potrivit capital.ro:
– Articolul 53. Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.
– Articolul 54(1). Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
c) nerespectarea de către personalul de recensământ prevăzut la art. 16 alin. (4) a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni;
d) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
e) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. c), d) și e) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
– Articolul 55(1). Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către furnizorii de date, persoane juridice:
a) refuzul transmiterii datelor solicitate;
b) refuzul transmiterii datelor în mod gratuit;
c) refuzul transmiterii datelor în forma solicitată;
d) transmiterea datelor cu întârziere față de termenul solicitat;e) comunicarea de date incorecte și incomplete din propria culpă;
f) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
g) împiedicarea sau îngreunarea activităților recensământului;
h) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea I.N.S. documentele și evidențele necesare verificării datelor.
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.
– Articolul 56(1). Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 54 se realizează de către persoanele împuternicite de prefect sau primar, după caz.(2)
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 55 se fac de către personalul împuternicit de președintele Institutului Național de Statistică prin ordin, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pe de altă parte, în cazul salariaților care participă la autorecenzare, aceștia vor putea beneficia de o zi liberă suplimentară din partea angajatorului, fie că este în sistemul public sau privat.
”La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune Tudorel Andrei, președintele INS.
Pe site-ul oficial este notat și un calendar RPL:
– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea