ATENTIE cand alegi sapunul! Ce efecte nedorite poate avea! Nici nu stiai ca poti pati asta din cauza lui
Si daca mai are si eticheta de sapun antibacterian, deja ne-a luat ochii si nu mai tinem cont de nimic, trebuie sa il punem in cosul de cumparaturi, scrie csid.ro! Citeste tot articolul aici!
Dar ai avut vreodata curiozitatea sa citesti eticheta unui astfel de produs?
Daca ai face-o, primul lucru care ti-ar atrage atentia este acel „cleansing bar” (produs cu detergenti sintetici, acizi grasi sintetici si oxizi de sulf si etilen, toxice pentru piele), nicidecum „soap bar”. Explicatia este una simpla: sapunul este produsul obtinut in urma procesului de saponificare si contine grasimi, uleiuri, acizi grasi. Nu exista saponificare, nu exista sapun! Iar producatorii nu au voie sa scrie sapun pe un produs care nu e obtinut in urma reactiei de saponificare.
____
CITESTE SI:
Ce se intampla cand faci baloane de sapun la -45 de grade Celsius! VIDEO
____
Apoi, ne confruntam cu lipsa de glicerina din compozitia sapunurilor. Aceasta substanta este extrem de importanta pentru piele deoarece are proprietatea de a absorbi cu usurinta apa, ajutand la hidratarea pielii si la prevenirea uscaciunii si a iritatiilor. Insa, asa-zisa glicerina din sapunurile comerciale este doar un conglomerat de substante chimice (desigur, mult mai ieftine decat costa glicerina naturala), care doar creeaza impresia de umectare, neavand insa nici un efect pozitiv asupra epidermului, atrag atentia cei de la sixwise.com.
In plus, „mare atentie daca sapunurile contin triclosan si triclocarban, agenti chimici extrem de daunatori pentru sanatate. Daca te expui pe termen lung acestei substante, risti sa te confrunti cu alergii, eczeme, piele uscata, psoriazis, iritatii oculare, dezechilibre hormonale, infertilitate, obezitate, slabirea sistemului imunitar si dificultati in respiratie”, atrage atentia doamna doctor Oana Spanu, medic specialist dermatolog.
Iar parfumul acela placut al sapunului, care ramane pe piele mult timp, sa stii ca nu este deloc unul natural, ba din contra, este obtinut tot pe cale chimica, prin urmare te poti trezi cu o iritatie de toate frumusetea, mancarimi si chiar usturimi la nivelul ochilor.
Un sapun natural poate fi la fel de parfumat, diferenta facand-o insa ingredientele naturale, mai precis uleiurile esentiale, care nu numai ca au un parfum intens ci au si proprietati terapeutice (vezi ulei de lavanda, eucalipt).
Un alt ingredient la care ar trebui sa fii atenta cand cumperi sapun este Sodium Lauryl Sulfate (SLS), substanta chimica ce ramane un timp indelungat pe piele, chiar si dupa clatire, care permite absorbtia toxinelor prin piele si creste riscul de toxicitate.
A.P