Atentie: bancnota de un leu, campioana microbilor

De: Cancan
Publicat: 06/07/2007 | 00:00

CONTAMINARE. Cu „hartia” de un leu nu mai puteti cumpara mare lucru, dar va puteti alege cu o afectiune a pielii Alexandra Nastase Banii nu aduc fericirea, ba mai mult ne pot imbolnavi! Nu este vorba despre stresul zilnic prin care trece o persoana in goana dupa ei, ci de contactarea unor afectiuni grave prin simpla lor folosire ca mijloc de plata. Medicii atrag atentia ca bancnotele si monedele aflate in circulatie sunt contaminate cu cantitati uriase de microbi care dau de furca sistemului nostru imunitar.

Cei mai prezenti – stafilococii

Cea mai utilizata bancnota este, de departe, aceea de un leu. Din datele Bancii Nationale a Romaniei rezulta ca aceasta are si cea mai mica durata de viata, desi din punct de vedere numeric conduce in topul bancnotelor de pe piata. „Hartia” de un leu este prima si in privinta incarcaturii microbiene si este urmata indeaproape de bancnotele de 5 si 10 lei, folosite, mai des, de romani la cumparaturi. „Contactul cu obiectele din mediul inconjurator, inclusiv bancnote, poate produce imbolnaviri grave daca pielea a suferit leziuni ca eczeme, arsuri sau ulceratii. Cei mai frecventi microbi sunt stafilococii, inofensivi, la prima vedere, daca organismul are capacitate de aparare. In caz contrar, acestia provoaca abcese, furuncule si infectii intestinale”, ne-a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermato-venerolog. Bancnotele „mai sigure”, pentru ca sunt mai putin rulate, sunt cele de 500 de lei.

Monedele provoaca alergii

In cazul monedelor, specialistii spun ca pe acestea microbii sunt prezenti intr-o cantitate mai mica decat pe bancnote datorita efectelor antibacteriene ale metalelor, in special a cuprului. „Contactul cu acestea poate genera, insa, la persoanele predispuse, alergii la nichelul din aliaje”, a adaugat Leventer. Afectiuni grave se pot contacta si in urma unei calatorii cu mijloacele de transport in comun. Specialistii spun ca pe bara, geamurile si pe scaunul aparent curate sunt o adevarata armata de microbi, care pot fi vazuti numai la microscop. Medicii considera ca, pana la introducerea de masuri radicale ca cele din Japonia, unde exista automate speciale pentru curatarea bancnotelor, singura modalitate practica de a evita contaminarea de pe bancnote este pastrarea unei igiene corespunzatoare a mainilor. Foto: Laura Dobre