Asteroidul „Zeul Haosului” ar putea lovi Pământul mai repede decât se știa, după ce experții și-au modificat calculele

Publicat: 05/09/2024 | 15:34

Astronomul canadian Paul Wiegert a descoperit că estimările anterioare legate de traiectoria asteroidului „Zeul haosului” s-ar putea schimba semnificativ dacă ar fi lovit de un „obiect mic”.

Un asteroid uriaș numit „Zeul haosului” ar putea să se îndrepte spre Pământ, după ce experții au revizuit datele anterioare și au afirmat contrariul.

99942 Apophis, așa cum este denumit oficial, a fost descoperit în 2004, iar în 2017 se estima că avea o șansă de 2,7% de a lovi Pământul în 2029. Observațiile ulterioare au exclus orice posibilitate de impact în 2029 sau 2036.

Inițial, s-a crezut că asteroidul va trece foarte aproape de Pământ pe 13 aprilie 2029, la o distanță de doar 18.300 de mile de planeta noastră.

Citește și: Sacrificiul făcut de Jador pentru a se lansa în muzică. Ce meserie a avut înainte să devină cântăreț

Asteroidul „Zeul Haosului” ar putea lovi Pământul mai repede decât se știa. Iată ce au declarat experții

Cu toate acestea, un studiu recent realizat de astronomul canadian Paul Wiegert a arătat că situația s-ar putea schimba semnificativ dacă un „obiect mic” ar lovi asteroidul. Explicând într-o manieră științifică, el a declarat: „Șansele ca un asteroid mic, nedetectat, să devieze traiectoria lui Apophis suficient de mult pentru a-l îndrepta spre o coliziune cu Pământul în 2029 (d ≳ 3,4 m, Δv > 5 × 10−2 ms−1) sunt de aproximativ 10−8.

Având în vedere că doar 5% dintre astfel de impulsuri sunt în direcția corectă pentru a genera un impact pe Pământ, probabilitatea globală ca un impact mic să îl direcționeze pe Apophis într-o coliziune cu Pământul este mai mică de unul din două miliarde.”

Pentru a clarifica, conform informațiilor furnizate de Google Gemini, distanța „d” trebuie să fie de cel puțin 3,4 metri sau mai mult, iar modificarea vitezei „Δv” trebuie să depășească 5 × 10−2 metri pe secundă pentru a schimba traiectoria asteroidului.

Într-o notă ușor alarmantă, expertul a adăugat: „Un alt aspect al situației este că Apophis a fost în mare parte nemonitorizat de telescoape din mai 2021 și va rămâne așa până în 2027. Acest lucru apare pur și simplu din cauza geometriei relative a lui Apophis, Pământului și Soarelui, care plasează asteroidul pe cerul zilei pentru intervalul de timp în cauză.”

Citește și: Ramona Păuleanu, primele declaraţii după ce a născut. Numele special ales pentru fetiţa sa