Te simti obosit? Ai un sistem imunitar slabit? Este posibil sa suferi de lipsa vitaminei D. Afla mai multe despre simptomele acestei carente din articolul de astazi! Principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt adesea atribuite altor afectiuni. Alaturi de alte vitamine si minerale, acest nutrient solubil in grasime ajuta la functionarea sistemelor vitale din organism.
Vitamina D se obtine in mod natural prin expunerea pielii la razele solare, insa se gaseste si in anumite alimente si suplimente. Acest nutrient este esential pentru absorbtia calciului si a fosforului, doua minerale care iti mentin oasele si dantura puternice.
Printre altele, vitamina D este esentiala pentru muschi, creier, inima si alte organe a caror functionare optima asigura o calitate superioara a vietii.
Problema este ca nu toate persoanele asimileaza o cantitate suficienta de vitamina D. Aceasta carenta poate provoca anumite simptome si probleme de sanatate care se agraveaza daca nu combati problema la timp. Prin urmare, este important sa cunosti principalele simptome ale deficitului de vitamina D si sa iei masuri pentru a imbunatati absorbtia acestui nutrient.
Musculatura si oasele devin fragile atunci cand nivelul de vitamina D se reduce considerabil. Motivul il reprezinta faptul ca se produce un dezechilibru al nivelului de magneziu, un mineral care mentine rezistenta sistemului muscular si osos.
Deficitul de vitamina D este asociat cu simptome precum irascibilitatea, depresia si schimbarile bruste de dispozitie. Acest nutrient participa in secretia hormonilor care asigura o stare de bine, drept pentru care lipsa sa iti poate afecta sanatatea psihica.
La fel ca multi alti nutrienti esentiali, vitamina D tine sub control procesele inflamatoare din organism, ajutand la prevenirea sensibilitatii la durere si a afectiunilor articulare. Un nivel scazut al acestui nutrient te predispune la problemele mentionate si ingreuneaza ameliorarea durerilor cronice.
Asa cum am mentionat deja, deficitul de vitamina D impiedica absorbtia si folosirea calciului la intarirea danturii, marind riscul de infectii, carii si caderea dintilor. Aceste probleme provoaca inflamatii, roseata, iritatii si sangerari gingivale.
Atunci cand valoarea tensiunii arteriale se mareste, trebuie sa iei in considerare toate carentele nutritionale asociate acestei probleme. Chiar daca hipertensiunea poate avea numeroase cauze, deficitul de vitamina D poate crea mai multe complicatii.
Proasta absorbtie a vitaminei D iti afecteaza randamentul fizic si mintal, provocand o senzatie de oboseala accentuata.
De multe ori, persoanele care sufera de lipsa vitaminei D au o stare de somnolenta si se simt incapabile de a-si indeplini sarcinile zilnice.
Simptome ale deficitului de vitamina D precum cresterea in greutate
Intrucat acest nutrient este solubil in grasime, persoanele supraponderale sau obeze au nevoie de o doza mai mare de vitamina D.
Totodata, un nivel redus de vitamina D poate afecta metabolismul, ceea ce te impiedica sa mentii o greutate normala si sanatoasa.
Deficitul de vitamina D impiedica buna functionare a plamanilor, drept pentru care acesta reprezinta un impediment in tratarea astmului. O doza corespunzatoare a acestui nutrient blocheaza proteinele care provoaca inflamatii la nivelul tesuturilor pulmonare, ajutand la combaterea astmului.
Printre numeroasele functii ale acestei vitamine se numara si eliminarea colesterolului rau (LDL) din sange. Astfel, unul dintre posibilele simptome ale deficitului de vitamina D este colesterolul marit.
Un nivel scazut de vitamina D afecteaza productia de anticorpi a sistemului imunitar, fapt care te predispune la raceala si gripa. Totodata, caile si tesuturile respiratorii se irita mai usor.
Dificultatile legate de absorbtia grasimilor pot fi simptome ale deficitului de vitamina D. La randul lor, acestea pot provoca anumite probleme intestinale. Prin urmare, este important sa iti imbunatatesti absorbtia acestei vitamine daca suferi de:
Sensibilitate la gluten (chiar daca suferi sau nu de celiachie)
Boala Crohn
Sindromul de colon iritabil
Daca organismul nu absoarbe o doza suficienta de vitamina D, se pot produce anumite dereglari hormonale care provoaca simptome precum transpiratia excesiva. Multe persoane care au o carenta de vitamina D se pot confrunta cu aceasta problema, mai ales in timpul noptii.
Ai observat ca ai si tu aceste simptome ale deficitului de vitamina D? Daca banuiesti ca suferi de aceasta carenta nutritionala, incearca sa maresti consumul de alimente care contin aceasta vitamina si sa te expui mai mult la soare.
Totodata, nu uita ca trebuie sa te protejezi intotdeauna atunci cand stai la soare, deoarece razele solare pot avea si efecte negative.
Sursa: bzi.ro