Fie că eşti la regim sau eşti adepta alimentaţiei sănătoase în general, ai aflat deja că legumele şi fructele sunt ingredientele pentru o sănătate de fier şi o siluetă armonioasă.
Dar ţi-ai pus problema vreodată că felul în care le consumi ar putea să fie greşit?
Capsuni
Greşeala: le tai înainte să le consumi
Metoda corectă: mănâncă-le întregi
Căpşunile întregi au cu până la 12% mai multă vitamina C decât fructele tăiate, se arată într-un studiu din 2011. Şi asta deoarece vitamina C se pierde în momentul în care este expusă luminii şi oxigenului. Pentru un mega boost de vitamina C, păstrează căpşunile întregi la frigider şi consumă-le ca atare.
Broccoli
Greşeala: fierbi sau înăbuşi
Metoda corectă: fierte la aburi
De ce este fierberea la aburi metoda ideală? Pentru că ajută la păstrarea substanţelor care au proprietăţi anticancerigene din legume. Acest lucru se aplică în special pentru broccoli şi conopidă, care beneficiază de prezenţa unei enzime numită mirosinază, care se pierde dacă legumele sunt fierte.
Alimentele congelate
Greşeala: le eviţi la cumpărături
Metoda corectă: pune-le în coşul de cumpărături mai des
Majoritatea oamenilor cred că alimentele congelate sunt lipsite de vitamine, însă această concepţie este complet greşită. Specialiştii au descoperit că majoritatea legumelor şi fructelor congelate au, de fapt, o cantitate mai mare de antioxidanţi, inclusiv polifenoli, vitamina C şi betacaroten decât cele proaspete.
Şi asta deoarece majoritatea aşa-ziselor legume proaspete ajung să zacă pe tarabe ore bune sau chiar zile, pierzându-se astfel numeroşi nutrienţi. În schimb, legumele congelate îşi păstrează foarte bine aceste substanţe benefice deoarece sunt ambalate la scurt timp şi congelate rapid, astfel încât vitaminele şi mineralele sunt păstrate până în momentul folosirii lor.
A.P