Astazi vom vedea daca Einstein a avut dreptate cu privire la undele gravitationale! Trecem sau nu in alta dimensiune?
Este vorba de detectarea undelor gravitationale, eveniment care are mari sanse sa se petreaca chiar joi, 11 februarie, la Univesitatea din Columbia, arata celebrul portal de stiinta Tech Insider. Detectarea undelor gravitationale ar fi un eveniment fara precedent. Oricine le-ar gasi va primi cel mai probabil premiul Nobel, de vreme ce fenomenul va confirma una dintre ultimele piese din Teoria Relativitatii dezvoltata de Albert Einstein in anul 1915.
Confirmarea existentei acestora ne-ar transmite faptul ca suntem pe traiectoria potrivita in ceea ce priveste intelegerea modului in care functioneaza Universul. Nedetectarea acestora ar sugera ca explicatia cea mai buna pe care o avem cu privire la procesul de gravitatie nu este corecta.
„Undele gravitationale sunt valuri in structura spatiu-timp, prezise de Einstein in urma cu 100 de ani,” a declarat Szabi Marka, un fizician de la Universitatea Columbia „Ele pot fi create in timpul nasterii si coliziunii gaurilor negre si pot ajunge la noi de la galaxii indepartate.”
Gaurile negre sunt cele mai dense si mai puternic gravitationale obiecte existente in univers – asa ca o coliziune violenta a 2 astfel de corpuri ar putea produce unde gravitationale pe care le-am putea detecta aici pe Pamant.
Universitatea Columbia din New York gazduieste un eveniment de importanta „majora”, joi, 11 februarie 2016. O alta sursa a confirmat, de asemenea, evenimentul, dar nu l-a catalogat ca fiind „extrem de important”. Se pare ca, mai mult fizicieni si astronomi cu expertiza in stiinta undelor gravitationale vor participa la acest eveniment. Tema s-ar parea ca este legata de ultimele date de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), un experiment de cercetare in care s-a investit un miliard de dolari, care a cercetat fenomenul inca din anul 2002.
Tech Insider a contactat Universitatea din Columbia pentru a comenta subiectul, dar nu a primit niciun raspuns pana in momentul de fata.
(G.N.)