Tradiţionala Zi a marmotei, marcată în fiecare an la 2 februarie, în Statele Unite ale Americii, coincide cu Ziua ursului (Stretenia), sărbătorită în România, ambele având un element comun şi anume faptul că cele două animale, marmota şi, respectiv, ursul vor prezice, în această zi, vremea pentru următoarele şase săptămâni.
Printr-un ritual care durează de peste 130 de ani în Punxsutawney, statul american Pennsylvania, cea mai faimoasă marmotă din întreaga lume, Phil, va prezice când se va încheia ierna în 2017. Tradiţia spune că în cazul în care marmota îşi vede umbra, la 2 februarie, se va speria şi se va întoarce în vizuină, indicând faptul că iarna va mai dura şase săptămâni. În cazul în care nu îşi va vedea umbra, primăvara va începe să se instaleze.
Marmota este aşteptată în fiecare an, de zeci şi chiar sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelaşi, an de an: grăsuţul rozător se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi şi de reflectoare, în strigătele şi aplauzele „auditoriului”. Membrii ai „Inner Circle”, un grup mistic care a jurat să susţină marea tradiţie a Zilei marmotei, îmbrăcaţi ca la carte, cu joben, frac, cămăşi albe şi papioane îl trezesc pe Phil şi anunţă predicţia sa. Groundhog Club joacă, de asemenea, un rol important în organizarea acestei zile. În timpul anului, membrii clubului se ocupă de îngrijirea marmotei.
Această zi a fost celebrată în SUA pentru prima dată, în 1800, sub denumirea de Punxsutawney Phil (numită după regele Phillip). Potrivit legendei, marmota Phil nu a greşit niciodată, din 1800, când a făcut prima demonstraţie a „talentului” său, în faţa unui grup de vânători. Din 1986, ziua a fost marcată sub denumirea Groundhog Day, potrivit site-ului groundhog.org.
Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din Statelor Unite ale Americii. Manifestările zilei au luat amploare din 1966, când au fost transmise în direct la televiziune. Marmota este o adevărată vedetă în SUA. În 1986, Phil a călătorit la Washington pentru a se întâlni cu preşedinte republican Ronald Reagan. Marmota a fost invitată la emisiunea celebrei Oprah Winfrey. Se spune că „groundhog punch” este secretul longevităţii ei.
Filmul „Groundhog Day” din 1993, în care joacă actorul de comedie Bill Murray, a făcut oraşul american din Pennsylvania, celebru în întreaga lume, numărul vizitatorilor în această zi ajungând la 30.000, scrie Agerpres.