Cercetatorii rusi au anuntat, miercuri, ca au descoperit sange lichid in cadavrul unui mamut lanos extras din solul inghetat al unei insule din Oceanul Arctic si considera ca aceasta descoperire mareste sansele pentru clonarea acestui animal preistoric.
O expeditie organizata la inceputul acestei luni de Societatea geografica rusa si specialisti de la Universitatea federala din nord-est (Iakutk, Siberia orientala) a permis examinarea cadavrului bine conservat al unei femele de mamut lanos, descoperit in august 2012 in permafrostul de pe Insula Mali Liakhovski din Oceanul Arctic.
Semen Grigoriev, seful expeditiei, a declarat ca animalul a murit la varsta de 60 de ani intr-un interval cuprins in urma cu circa 10.000 – 15.000 de ani si considera ca descoperirea este una exceptionala.
„In Rusia descoperim mamuti practic in fiecare an. Insa aceasta expeditie a permis descoperirea pentru prima data a unei femele intr-o stare foarte buna de conservare”, a declarat el.
Analizarea cadavrului congelat a permis realizarea unei descoperiri exceptionale: cadavrul continea inca tesuturi musculare bine conservate, dar si sange lichid.
„Atunci cand am strapus gheata de sub vintrele animalului, a inceput sa curga sange, foarte inchis la culoare. Este cel mai uimitor caz pe care l-am vazut in viata mea”, a adaugat cercetatorul rus.
„Cum a putut sangele sa ramana lichid? Cadavrul nu are mai putin de 10.000 de ani! Iar tesuturile musculare erau rosii, de culoarea carnii proaspete”, a adaugat el.
Oamenii de stiinta rusi atribuie aceasta descoperire conditiilor exceptionale in care carcasa femelei de mamut a fost conservata timp de milenii.
„A cazut intr-o groapa cu apa sau intr-o mlastina, probabil pana la jumatatea umarului. Partea din spate a corpului a inghetat in apa”, a spus savantul rus.
Partea superioara a carcasei a fost partial devorata de pradatorii din epoca. Extrasa din acea groapa, carcasa a fost transferata intr-un loc potrivit pentru a fi conservata – o cavitate in permafrost – in asteptarea unei noi expeditii, internationale, care va avea loc in vara acestui an.
„Aceasta descoperire ne ofera sanse reale sa gasim celule vii care vor putea permite realizarea proiectului de clonare a unui mamut”, a declarat omul de stiinta rus.
Universitatea din Iakutk a semnat anul trecut un acord cu coreanul Hwang Woo-Suk, un specialist controversat in tehnica clonarii, „parintele” primului caine clonat, in 2005, botezat Snuppy.
In cazul in care va avea succes, nucleele unor celule de mamut vor fi transferate in ovule de elefant denucleate, cu scopul de a produce embrioni cu ADN de mamut, care vor fi apoi implantati in uterele unor femele de elefanti asiatici.
R.N.