Consumaţi suc de rosii daca aţi baut prea mult alcool. Un studiu realizat in Japonia arata ca acesta reduce la o treime nivelul alcoolului din sange. Un bun detoxifiant, sucul de rosii este asadar un remediu de succes in cazul mahmurelii.
Cercetatorii japonezi au ajuns la concluzia ca sucul de rosii accelereaza semnificativ eliminarea alcoolului de catre ficat. Aceasta dupa ce au observat la subiecţii care au baut alcool cu suc de rosii si nu cu apa, ca alcoolemia a scazut cu aproximativ 30% dupa o ora, conform csid.ro
„Rosiile in general au capacitatea de a stimula la nivelul ficatului o serie de enzime care intervin in detoxifierea alcoolului. Practic, odata ce consumam alcool si apare acea intoxicaţie pe care o cunoastem in termeni practici drept imbatare inseamna ca organismul nostru la nivel celular e atacat de acest alcool care trebuie detoxifiat, metabolizat si acest lucru se intampla la nivelul ficatului printr-o enzima. El e degradat si eliminat din organism” spune dr. Serban Damian, nutriţionist.
____
CITESTE SI:
Incredibil! Capitanul Stelei vine la antrenamente mahmur!
____
„Aceasta substanţa se comporta ca un radical liber, ca o substanţa agresiva si atunci ficatul e ajutat mai departe sa detoxifice aceasta substanţa tocmai prin componentele pe care le conţine rosia.” spune prof. dr. Gh.Mencinicopschi, nutriţionist.
Medicii japonezi au remarcat si faptul ca alcoolul a disparut total din organism dupa 4 ore la cei care l-au consumat impreuna cu suc de rosii, faţa de 5 ore la cei care l-au consumat cu apa.
„S-a constatat ca anumite substanţe din sucul de rosii stimuleaza secreţia acestei enzime si astfel senzaţia de mahmureala si in general excesul de alcool e mai rapid metabolizat. De aici si acele cocktailuri cunoscute drept Bloody Mary care conţin suc de rosii si care de obicei se consuma a doua zi dupa un exces de alcool” spune dr. Serban Damian, nutriţionist.
Pentru a beneficia de toate proprietaţile rosiilor, acestea trebuie consumate cu tot cu coaja pentru toate proprietaţile lor nutritive.
„Tocmai in acea pieliţa pe care de multe ori gospodinele o indeparteaza din raţiuni gastronomice, estetice, nu stiu nici eu de ce, conţine acel licopen, aflat printre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi cu efect anticancerigen si care o data cu indepartarea acestei structuri se indeparteaza si acest antioxidant foarte important.”
Reţineţi ca rosiile au importante proprietaţi antioxidante, iar in lupta cu mahmureala pot fi aliatele perfecte.
A.P