Un bucureștean a mâncat la o terasă de la Lacul Morii. Însă, atunci când i-a venit nota de plată, a fotografiat-o imediat! Pe bonul fiscal, spre partea de jos, se arăta o sugestie de bacșiș pentru restaurantul respectiv. Ce sumă era notată și ce reacții au avut alți utilizatori?
Un bărbat a mers la o terasă de la Lacul Morii, pentru a lua prânzul. A comandat o porție de cartofi prăjiți, patru mici, două limonade cu miere, două ginuri tonice și două beri. Pentru acest meniu, nota de plată a fost 123 de lei. Însă, mai jos, pe bonul fiscal, sub câmpul unde poate nota „răsplata” pe care o poate oferi clientul, apare o sugestie de bacșiș pentru restaurant. Mai cu seamă, pe nota de plată a fost trecută suma de 17 lei ca sugestie de bacșiș, totalul final ajungând la 140 de lei.
„Ce părere aveți de restaurantele care cer bacșiș?”, este întrebarea pe care utilizatorul a adresat-o pe platforma Reddit.
Mai mulți utilizatori au răspuns la întrebarea adresată de Redditor.
”Nu! Și asta o zic ca și bucătar care primește bacșiș. Dar și ca și client (care mereu lasă). Nu mi se pare normal să fie nicăieri pe nota de plată sau să se creeze impresia că ar fi obligatoriu. Este o apreciere în plus față de serviciul primit, după merit, posibilități și așa mai departe. Nicidecum nu e nevoie de sugestia localului.
Mai bine se gândesc cum să ofere o mâncare gătită corect, cu ingrediente de calitate, servită într-un timp rezonabil de către un ospătar fericit, iar atunci nu va mai fi nevoie de nicio sugestie. Ciubucul se câștigă, nu se cerșește!”, i-a răspuns un utilizator.
„S-a fiscalizat bacșișul, așa că și casele de marcat/pos-urile suportă funcționalitatea și printează chestia aia. Nu e ca și cum abia acum în 2023 s-au gândit toate restaurantele să se milogească pentru bacșiș. Flow-ul ar fi să vină cu un pix și pui acolo cât vrei să lași, inclusiv 0. Apoi vin cu POS și plătești totul integral. Mult mai civilizat decât să te cauți de 5-10 lei prin geci înainte să mergi la un restaurant”, a răspuns o altă persoană.
De reținut faptul că operatorul economic nu trebuie, sub nicio formă, să își oblige clienții să lase bacșiș. Pe bonul fiscal trebuie să apară câmpurile respective care pot fi bifate sau completate de client, în vederea acordării unui bacșiș.
Sursă foto: captură video Gândul, Reddit