Asta e calea de urmat, dacă ai luat amenda usturătoare din cauza restricțiilor! Dar ești nevinovat?

Publicat: 14/04/2020 | 08:37

Odată cu Ordonanțele Militare care au curs s-au mărit și amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile impuse de autorități, din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă te consideri nevinovat, poți contesta amenda: care sunt căile? (CITEȘTE ȘI: MESAJ DE LA POLIȚIA ROMÂNĂ: VREȚI SĂ NU LUAȚI AMENZI DE PAȘTE? CUM SĂ FACEȚI CUMPĂRĂTURILE FĂRĂ SĂ FIȚI AMENDAȚI CU 2.000 LEI)

Amenzile sunt date, în general, pentru lipsa documentelor de identitate sau a declarației pe proprie răpundere. De asemenea, poți fi penalizat și pentru completarea greșită a actului care-ți permite ieșisea din casă.

Iată căile prin care poți contesta amenda, în cazul în care crezi că ai fost nedreptățit. (NU RATA: AVALANȘA DE AMENZI CONTINUĂ! DOI SOȚI DIN AIUD, SANCȚIONAȚI FIINDCĂ NU AU TRECUT INTERVALUL ORAR ÎN DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE)

Vorbim, aici, de două etape, deoarece în prima amenzile erau cuprinse între 100 de lei și 5.000 de lei (respectiv 31 martie și 3 aprilie), apoi între 2.000 și 20.000 de lei (după 3 aprilie).

Căile de contestare pe care le ai la dispoziție

  1. Să plătiți jumătate din amendă în 15 zile de la data primirii procesului verbal (fie că îl primiți pe loc sau prin poștă) – conform modificărilor legislative intrare în vigoare în 3 aprilie 2020.
  2. S-o contestați la instanța de pe raza căreia ați fost prinși și amendați.

În termen de 15 zile calendaristice de la data primirii procesului verbal constatator (fie că-l primiți pe loc sau prin poștă, acasă) trebuie să depuneți o contestație la judecătoria din raza teritorială în care se află strada pe care a avut loc fapta sancționată în procesul verbal. De exemplu, pentru că în Piața Universității se întâlnesc trei sectoare – 1, 3 și 5 – este important să știți exact în ce sector se află strada menționată în procesul verbal ca loc în care ați fost amendați, potrivit APADOR-CH.

BREAKING! SE ÎNTÂMPLĂ ACUM, ÎN BUCUREŞTI! FILTRE ÎN CAPITALĂ PENTRU A VERIFICA DACĂ ESTE RESPECTATĂ ORDONANŢA MILITARĂ NR. 8

Anexați la contestație copii după procesul verbal și actul de identitate, dar sunt utile orice alte acte doveditoare în sprijinul afirmațiilor dumneavoastră din contestație.

Contestația trebuie să fie formulată clar și cât mai concis. E bine să precizați că cereți judecarea și în lipsă. E util să vă prezentați la propriul proces, dar dacă se întâmplă să nu puteți și nu ați cerut să se judece în lipsă riscați să se suspende dosarul. În acest caz va trebui să solicitaţi repunerea dosarului pe rol în inteval de un an, alfel dosarul va fi închis.

MINISTRUL FINANȚELOR ARE SOLUȚIA: REZERVA FINANCIARĂ DE CARE DISPUNE ROMÂNIA! CUM SE SALVEAZĂ ECONOMIA

Conform Articolului 183 din Codul de procedură civilă, plângerea se poate trimite la instanță prin poștă, curier, dar și prin fax sau email, ca să nu trebuiască să vă scrieți o declarație pe proprie răspundere și pentru a merge să contestați amenda.

Câte amenzi s-au dat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, polițiștii au prins în flagrant delict 146 de persoane în timp ce comiteau infracțiuni sau imediat după aceea. Au fost verificate peste 31.000 de persoane faţă de care s-a dispus izolarea sau carantină și au fost aplicate peste 8.600 de amenzi privind restricționarea circulației.

În cursul zilei de ieri, 12 aprilie, peste 12.000 de poliţişti au fost la datorie, în misiunile pentru menținerea ordinii publice în zona spitalelor și locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale sau pentru identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, sprijinind totodată D.S.P.  (CITEȘTE ȘI: ȘOCANT! O AVOCATĂ DIN PRAHOVA A MURIT ÎN SPITAL, ÎN TIMP CE AȘTEPTA REZULTATUL TESTULUI PENTRU CORONAVIRUS)

Polițiștii au verificat și respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină și a celor impuse, pe timpul Stării de Urgență, unităților comerciale, efectuând totodată controale pentru combaterea criminalității economice.

În misiunile lor, polițiștii au fost sprjiniți de peste 3.600 de polițiști locali, alăturându-se, în activitățile în sistem integrant, jandarmi și efective ale M.Ap.N. În ultimele 24 de ore, 508 autovehicule (cu 1.555 de persoane) au fost preluate, din zonele de frontieră.

Au fost verificate 31.386 de persoane faţă de care s-a dispus izolarea sau carantină. Acțiunile au avut ca rezultate întocmirea a 5 dosare penale la art. 352 Cod Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult