Aspirina. Totul despre aspirină (acid acetilsalicilic): indicații și utilizări
Aspirina are numeroase indicații și este un medicament cu multe beneficii pentru organism. Totuși, medicii avertizează că acidul acestilsalicilic trebuie luat cu precauție, căci poate avea și reacții adverse neplăcute.
Aspririna sau acidul acetilsalicilic este considerată un medicament minune. Se spune că o aspirină pe zi ține medicul la distanță, asta pentru că are numeroase indicații medicale. Totuși, acest medicament nu este indicat sub nicio formă copiilor.
Aspirina sau acid acetilsalicilic – ce înseamnă și cum acționează
Aspirina este un medicament ce conține ca substanță activă acid acetilsalicilic și aparține unui grup de medicamente numit antiinflamatoare nesteroidiene cu proprietăți de reducere a durerii, febrei și inflamației.
Aspirina poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC.
Pentru că interferează cu producerea anumitor chimicale din organism, aspirina reglează temperatură corpului, ameliorează durerile și inflamațiile și previne formarea de cheaguri de sânge-scăzând riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiace. Cheagurile de sânge se formează prin gruparea trombocitelor. Aspirina blochează acest proces de grupare.
Aspirina indicații
Aspirina conţine acid acetilsalicilic. Acidul acetilsalicilic este un analgezic (scade durerea) şi antipiretic (scade febra).
Aspirina este utilizată pentru tratamentul simptomatic al febrei şi/sau durerii de intensitate uşoară până la moderată, cum sunt durerea de cap, sindromul gripal, durerea dentară, durerea musculară sau durerile menstruale.
Tot aspirina inhibă adeziunea și agregarea trombocitelor din sânge și în felul acesta previne formarea cheagurilor de sânge (trombi) în curs de dezvoltare. De asemenea, aspirina mai are următoarele indicații:
- pentru profilaxia secundară a accidentului vascular cerebral
- pentru reducerea riscului de atacuri ischemice tranzitorii (AIT) și accident vascular cerebral la pacienții cu AIT
- pentru reducerea riscului la pacienții cu angină pectorală stabilă și instabilă
Un alt lucru mai puțin știut despre aspirină este că vindecă mușcăturile de insecte. Pur și simplu pune aspirină pe mușcătură și vei vedea cum durerea sau senzația de arsură va dispărea treptat.
Este indicat să iei aspirină la răceală?
În combinație cu vitamina C, aspirina poate reduce considerabil simptomele de răceală și gripă și să accelereze recuperarea organismului datorită proprietății sale antioxidante, în același timp crescând puterea de apărare a organisumului.
Citește și: GHIMBIR CU MIERE. CEL MAI BUN REMEDIU PENTRU RACEALĂ
Aspirina contraindicații
Ca orice medicament, aspirina are mai multe contraindicații. Iată când nu trebuie să iei aspirină:
- dacă sunteţi alergic la acidul acetilsalicilic sau la alţi salicilaţi
- în cazul în care aţi avut un episod de astm bronşic sau aţi avut o reacţie alergică (de exemplu urticarie, angioedem, rinită severă, şoc) cauzate de administrarea acidului acetilsalicilic sau a
unui medicament înrudit (în special a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene). - dacă aveţi ulcer gastric sau intestinal (inclusiv ulcer duodenal).
- dacă aveţi o afecţiune hemoragică sau un risc de sângerare.
- dacă aveţi insuficienţă renală, insuficienţă hepatică sau insuficienţă cardiacă severă.
- dacă efectuaţi tratament cu anticoagulante orale (medicamente care subţiază sângele, pentru a preveni coagularea acestuia).
- în cazul femeilor care sunt gravide în trimestrul 2, peste de 5 luni de sarcină
- aspirina nu se administrează copiilor în cazul bolilor virale.
Efectele secundare ale aspirinei
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, chiar dacă acestea apar în cazuri rare și foarte rare. Printre reacțiile adverse ale aspirinei se numără următoarele:
- sângerare (sângerare nazală, sângerare a gingiilor, puncte roşii sub piele etc.)
- dureri de stomac
- sângerare gastrointestinală. Aceasta apare mai frecvent atunci când luaţi doze mari.
- urticarie, reacţii la nivelul pielii
- sindromul Reye (tulburări ale conştienţei sau comportament anormal sau vărsături) la un copil cu o boală virală căruia i s-a administrat acid acetilsalicilic
Utilizări în gospodărie ale aspirinei
Pe lângă indicațiile sale medicale, aspirina are numeroase utilizări și în gospodărie. Iată care sunt cele mai cunoscute:
Aspirina pentru plante
Dizolvă 2, 3 pastile de aspirină la 5 litri de apă și udă legumele sau florile pe timpul verii. Aspirina ajută rădăcinile să crească mai rezistente. În plus, poți adăuga câteva aspirine pisate în vaza cu flori și vor rămâne proaspete mai mult timp.
Aspirina, conservant pentru murături
Adaugă câte o aspirină pentru fiecare litru de saramură pentru murături. Aspirina acționează ca un conservant și împiedică fermentarea legumelor puse la borcan.
Scoate petele de pe haine
Înlătură petele de pe haine! Pune câteva aspirine în apă și aplică soluția obținută pe pată.