Aşa se educă un campion! Obiceiul pe care David Popovici îl avea cu tatăl său, încă de când era doar un copil

Publicat: 31/07/2024 | 12:40
David Popovici/ sursă foto: Inquam

David Popovici a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Tânărul de 19 ani a câștigat prima medalie de aur a României, devenită primul său titlul olimpic din cariera de sportiv. Mai mult de atât, dublu campion mondial și cvadruplu campion european a obținut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc. În spatele campionului se află o armată de oameni care au contribuit la reușitele sale.”Racheta României” are un obicei pe care îl respectă încă de când era copil. Mihai Popovici, părintele lui, a dezvăluit micul truc pe care l-a folosit în toți acești ani.

În spatele reușitelor campionului David Popovici se află o întreagă echipă. De departe, duo-ul format din tatăl și mama lui a contribuit cel mai mult în formarea campionului de astăzi. Pasiunea pentru sport i-a fost insuflată tânărului de către părinții lui. Performanța a venit cu mai multe sacrificii, atât din partea sportivului, cât și din partea celor care l-au susținut. În cadrul unui interviu, Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici, a vorbit despre condiția de bază pe care și-au pus-o – el și soția lui – atunci când au decis să-și îndrume fiul către un sport de performanță.

Citește și: Gestul făcut de Fundația Țiriac, după ce David Popovici a luat medalia de aur la proba 200 m liber: ”Fiecare medaliat cu aur va primi asta”

Mihai Popovici: ”Este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții”

Mai mult decât orice, Mihai Popovici și-a educat fiul și i-a întreținut pasiunea fără a exista contextul de presiune. David Popovici a fost încurajat și îndrumat cu blândețe și cu dăruire. În urmă cu ceva timp, tatăl campionului a vorbit liber și deschis despre cum se crește un campion, dar și despre drumul fiului său către cele mai înalte podiumuri. Băiatul de aur al României a fost înscris la înot la vârsta de 4 ani. Cu un potențial imens, după mulți ani de muncă, David Popovici începea să obțină rezultate spectaculoase încă de la primele competiții.

”Dacă mă gândesc acum primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată. Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac.

Și vă dau câteva exemple. „Cum a fost astăzi antrenamentul?”, „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?”, „Ce a făcut X?” „Ți-am spus să fii atent la Y” și așa mai departe. „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit”. „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!” Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune”, a spus Mihai Popovici, potrivit apsmedia.

Încă de la început, David Popovici a fost antrenat de  Adrian Rădulescu, cel care contribuie și acum la performanțele sale. La vârsta de 10 ani a obținut primul record național în proba de 50 m. 7 ani mai târziu, în anul 2022, campionul a obținut 13 medalii (dintre care 11 de aur)- la cele patru competiții importante la care a participat – Mondialul de seniori, Europeanul de juniori și Europeanul de seniori și Mondialul de juniori.

”Din punct de vedere tehnic Adrian decide tot. El îi coordonează pe toți ceilalți membri din staff, și mă refer aici la antrenorii de uscat, la fizioterapeut, la analistul video, la nutriționist – e o echipă mai largă în cazul lui David. Dar el ia toate deciziile tehnice. Noi ne ocupă să existe contextul, să creăm condiții, asta facem. Nu e chiar ușor, dar greul îl fac ei, nu noi”, a mai spus părintele lui David Popovici.