O capsula ruseasca Soyuz a trimis in spatiu, vineri, o veritabila "menajerie" alcatuita din soareci, soparle si melci, care vor ramane pe orbita o luna, scrie AFP.
Capsula Soyuz a decolat la ora 10.00 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit imaginilor difuzate in direct pe site-ul Agentiei spatiale ruse, Roskosmos, scrie Mediafax.
Animalele au fost trimise pentru o serie de experimente din domeniul cercetarilor medicale si pentru a pregati viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte.
Agentia rusa a confirmat plasarea pe orbita, la scurt timp dupa aceea.
„Este o adevarata arca a lui Noe”, a comentat televiziunea publica rusa, prezentand experimentul stiintific, coordonat de Institutul pentru probleme biomedicale din Moscova (IMBP).
Centrul national pentru cercetari spatiale din Franta (CNES) a precizat la randul sau, intr-un comunicat, ca este partener pentru acest zbor al aparatului spatial Bion-M, considerat un „biosatelit automatizat”.
Acest zbor marcheaza reluarea cercetarilor fiziologice pe animale in spatiu, care „au fost intrerupte cateva decenii”, a subliniat CNES.
La bordul Bion-M, plasat pe orbita in acelasi timp cu diversi alti sateliti, se afla 45 de soareci, 8 gerbili (rozatoare mici) din Mongolia, 15 soparle, 20 melci si alte organisme vii.
Animalele, plasate in compartimente separate si sub supraveghere video permenanta, vor ramane pe orbita o luna si vor reveni pe Terra, la fel ca un echipaj uman, pe 18 mai, pentru ca oamenii de stiinta sa poata sa studieze consecintele sejurului lor in spatiu.
„Vrem sa aflam pana la ce punct organismul nostru se adapteaza la conditiile de imponderabilitate si sa intelegem ce trebuie sa facem pentru a ne asigura supravietuirea in timpul zborurilor in spatiu pe distante lungi”, a declarat directorul de programe spatiale de la Roskosmos, Valeri Abraskin, pentru postul public de televiziune.
Televiziunea rusa a prezentat mai multe compartimente cu usi din geam, in care se aflau rozatoarele. Testele realizate pe soareci ii vor ajuta pe specialisti „sa inteleaga mecanismele care declanseaza schimbarile observate in sistemul cardiovascular, in microgravitatie”, a anuntat, la randul sau, CNES.
Cinci dintre soareci au fost echipati cu senzori implantati sub piele care masoara presiunea arteriala si ritmul cardiac – inainte, in timpul, si la finalul zborului.
Aceasta monitorizare de la distanta a devenit posibila gratie unui sistem de telemetrie, adaptat de catre CNES, si care este considerat o premiera mondiala.
Savantii francezi considera ca acest experiment ii va ajuta sa ineteleaga mai bine consecintele pe care le are zborul in spatiu asupra oaselor si a muschilor.
Un cercetator de la IMBP din Moscova, Evgheni Ilin, a declarat pentru agentia de presa Interfax ca soarecii ramasi la sol vor fi eutanasiati la doua zile dupa decolarea capsulei Soyuz, pentru prelevarea de tesuturi care vor servi apoi ca baza de comparatie pentru evaluarea schimbarilor survenite la soarecii de pe orbita, dupa sejurul lor in spatiu.
O sursa de pe cosmodromul Baikonu a precizat ca oamenii de stiinta au fost nevoiti sa inlocuiasca o parte dintre soareci cu un grup de „dubluri”, dupa o „bataie” care a cauzat moartea unuia dintre animale.
„Trimitem in spatiu masculi, iar acestia sunt agresivi si supusi stresului”, a adaugat aceeasi sursa.
Acelasi institut de cercetari a precizat ca a trimis in spatiu cu aceasta ocazie oua de pesti, microorganisme, seminte si plante, pentru a studia efectele pe care le are microgravitatia asupra evolutiei unor astfel de organisme vii.
Vehiculul Bion-M va ateriza pe 18 mai, la fel ca o capsula care ii readuce pe astronauti pe Terra, in regiunea rusa Orenburg din Muntii Ural.
Precedentele experimente de acest tip au fost realizate pe maimute, a anuntat televiziunea rusa, prezentand imagini alb negru cu acele primate, a caror misiune in spatiu a contribuit la pregatirea misiunilor spatiale cu echipaj uman la bordul statiei spatiale sovietice MIR, iar apoi la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).
Primul experient sovietic de acest tip cu un animal la bord a fost zborul catelusei Laika, in 1957, care a precedat primul zbor in spatiu al unui om, rusul Iuri Gagarin, in 1961. Catelusa Laika a murit dupa cateva ore in spatiu.
R.N.