Drama românului care a pierdut aurul la Paris. Cătălin Chirilă: ”Am plâns în hohote”
ALTCEVA cu Adrian Artene | EDIȚIE SPECIALĂ DE 1 DECEMBRIE
Acasă » Povesti celebre » Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată

Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată

De: Dan Mlădinoiu 31/03/2023 | 13:38
Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată
Legenda spune că România a beneficiat de o armă cu laser

Pe fondul unui program de reforme și liberalizări lansat de către liderul Cehoslovaciei, Dubcek, și a unei presiuni populare de implementare a acestora, conducerea URSS, în frunte cu Leonid Brejnev, și-a exprimat totalul dezacord cu Primăvara de la Praga. Sovietelor li s-au adăugat celelalte țări din blocul communist, cu excepția României.. Disensiunile au escaladat, astfel încât în noaptea de 20-21 august 1968 Uniunea Sovietică, Polonia, RDG, Ungaria și Bulgaria au invadat țara considerată rebelă. Aproximativ 7.000 de tancuri și 600.000 de soldați au ocupat străzile capitalei. Circa 70 de cehi și slovaci au fost uciși, alte sute fiind răniți.

La București, a doua zi după eveniment, Ceaușescu aflat la putere de trei ani, condamna în fața a 100.000 de oameni actul armat. Cert este faptul că ecourile mitingului i-au trezit dictatorului măreție personală și apetitul către excesele ulterioare. România socialistă, un aliat al guvernului reformator praghez, nu fusese chemată să ia parte la agresiunea militară. Înfricoșat de perspectiva ca țara să nu fie următoarea victimă a tăvălugului celor cinci agresoare comandate de Kremlin, Ceaușescu începe să ia măsuri.

Teribila armă a lui Coandă

Totuși, în acele zile fierbinți, la propriu și la figurat, era larg răspândită în rândul populaţiei temerea că România va fi următoarea ţară vizată de ruşi, după ce invazia Cehoslovaciei decursese într-un ritm rapid și lejer. Se zvonea că sovieticii au masat la frontiera noastră 200.000 de soldaţi şi numeroase tancuri. Pare-se că a existat şi o telegramă de la Londra care avertiza guvernul român privind o eventuală invazie. În cele din urmă, așa cum e știut, aceasta nu a avut loc, însă a dat naștere unei legende care afirma că ruşii s-ar fi retras după ce armata română ar fi topit câteva blindate cu o armă laser nouă și deosebit de puternică. Mitul „laserului distrugător” a luat o amploare imediată, chiar dacă nu au existat dovezi menite să ateste existența lui. Este posibil ca el să fi fost o stratagemă a serviciilor secrete românești, cu scopul de a calma populația.

Teribila armă a primit şi un nume „Laserul lui Coandă”, astfel încât teoria să câştige în credibilitate. Mitul a fost întărit de faptul real că celebrul inventator se întorsese să lucreze în România în primii ani ai lui Ceauşescu în fruntea partidului, primind funcţia de director al Institutului pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică (INCREST), locul unde ar fi fost creat ingeniosul mijloc de luptă. Despre Henri Coandă se spunea că ar fi contribuit la dezvoltarea celebrelor rachete V1 și V2 ale lui Hitler, fiind ulterior răpit de americani pentru a lucra la dezvoltarea proiectului în Statele Unite. Numele savantului rămâne legat de reuşita primului zbor cu reacţie din lume şi, mai ales, de descoperirea „efectului Coandă”, cu aplicaţii în nenumărate domenii ale ştiinţei. Cercetătorul român, comparabil ca anvergură cu Nicola Tesla, are însă în palmares multe alte invenţii în domenii extrem de diferite. El este autorul a peste 250 de proiecte pentru care a obţinut mai mult de 700 de brevete de proprietate intelectuală în nenumărate ţări ale lumii. Renumitul Gustave Eiffel, cel care a fost primul său angajator, obişnuia să spună că tânărul Coandă s-a născut mult înaintea timpului său şi a posibilităţilor tehnice ale începutului de secol XX.

De la mit la realitate

Nu se poate afirma cu argumente solide faptul că ilustrul savant ar fi lucrat realmente la o asemenea invenție de domeniul fantasticului. Cel puțin din punct de vedere scriptic, nu există nicio dovadă care să probeze acest lucru. Dar, o certitudine există. Aceea că tunurile cu laser au devenit între timp realitate. În 2020, GadgetReport.ro relata despre un incident militar demn de „Războiul Stelelor”. O navă a Marinei SUA a doborât o dronă având un tun cu laser. Întâmplarea s-a petrecut în Oceanul Pacific și a fost confirmată oficial de US Navy.
„Acest tip de teste ne permite să obținem informații valoroase cu privire la capacitățile noului sistem de arme cu laser împotriva potențialelor amenințări”, declara comandantul navei americane, Karrey Sanders. Potrivit Marinei SUA, noua armă cu laser a fost dezvoltată să răspundă eficient „unui număr din ce în ce mai mare de amenințări”, care includ UAV-uri (drone), ambarcațiuni mici și rapide și sisteme de supraveghere și recunoaștere.US Navy speră că tunurile cu laser pot apăra flota de dronele și rachetele inteligente lansate de țări precum Rusia sau China.

La rândul său, US Army dezvoltă o armă cu laser, Indirect Fire Protection Capacity-High Energy Energy (IFPC-HEL), de 300 de kilowati, capabilă să intercepteze rachete, piese de artilerie și drone. Biroul de Cercetări Navale a acordat Northrup Grumman un contract de 53 de milioane de dolari pentru a dezvolta sistemul LWSD-ul de 150 de kilowati.

Este Henri Coandă autorul unei astfel de invenții? Să fi fost subtilizată ideea savantului român de către americani și transformată în realitate? Dacă e să ne luăm după mărturia inginerului Adrian Drăghici, care a lucrat cu Henri Coandă la INCREST, în perioada când acesta era director, celebrul inventator ar fi avut alte preocupări, îndreptate în general către mecanica fluidelor şi mai puţin către alte ramuri ale fizicii.

O altă ipoteză, mult mai de crezut, este aceea că serviciile de informaţii au răspândit zvonul cu pricina pentru a linişti populaţia cu privire la capabilităţile de apărare a României, în acea perioadă instabilă.

Un fapt ce nu poate fi dat uitării este acela că, în primăvara lui 1989, Nicolae Ceauşescu anunţa public că România dispune, din punct de vedere tehnic, de capacitatea de a fabrica arme nucleare. Toată zvonistica din jurul eforturilor dictatorului comunist de a se înarma nuclear avea un punct de pornire real. El şi-a manifestat dorinţa de a introduce România pe lista ţărilor producătoare de energie nucleară imediat după ce a ajuns la putere, în 1965. Ani mai târziu, îmbrățișase ideea de a fabrica o bombă nucleară. În cele din urmă, visul dictatorului comunist ca România să devină o putere atomică a rămas un vis prea îndepărtat, o altă parte componentă a megalomaniei proiectelor sale niciodată finalizate. Astăzi, povestea armelor secrete ale lui Ceauşescu se află pe raftul imaginar și nostalgic al miturilor comunismului românesc.

Tehnologia există și este folosită de armata Statelor Unite

Forțele militare americane ar putea introduce primele arme cu laser începând din 2025, relata recent Mashable, care citeaza un proiect al Agentiei pentru Proiecte Speciale DARPA (n.red- Defense Advanced Research Projects Agency). Potrivit surselor menționate, americanii lucrează încă din 2008 la dezvoltarea unor tipuri de armament care să folosească fascicole laser pentru a distruge țintele. Programul militar denumit HELLADS (High Energy Liquid Laser Area Defense System) a trecut deja de faza prototipurilor, astfel că în curând avioanele de vânătoare vor fi dotate cu tunuri laser capabile să își atingă ținta cu o acuratețe maximă. DARPA este implicat și în alte proiecte spectaculoase, conform GadgetReport.ro.

A existat sau nu „Laserul lui Coandă”? Dacă a fost sau nu real, rămâne totuși în istoria României ca o legendă și un semn de întrebare suplimentar după ce fostul dictator a pierit.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic pentru a arăta atât de bine
Fost top model al anilor ’90, imagini incendiare la 40 de ani! Ce consumă zilnic...
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a...
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu. Imagini sfâșietoare de pe Arena Națională, acolo unde are loc priveghiul | EXCLUSIV
Văduva lui Duckadam, sleită de puteri, la căpătâiul legendarului sportiv. Alexandra este nedezlipită de sicriu....
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion de euro. Afaceristul a depus plângere penală  Citește mai m
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie într-un mod inedit de Victor Cornea! Totul s-a petrecut chiar în avion
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie într-un mod inedit de Victor Cornea! Totul s-a...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le primea. “Pentru mine era iadul pe pământ. Iertarea și uitarea sunt două concepte diferite.”
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a spus pe X că „România va face parte din Rusia”
Reacția MAE, după ce un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin,...
POT ar fi trimis în Parlament o senatoare videochatistă. Reacţia Valentinei Aldea
POT ar fi trimis în Parlament o senatoare videochatistă. Reacţia Valentinei Aldea
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în garsonieră!
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Top 3 televizoare LED sub 500 lei pe eMAG. Profită acum!
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără:
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a...
Animalul din România care se poate deplasa chiar și cu 300 km/h. Vânează păsări mici și s-a stabilit la munte
Animalul din România care se poate deplasa chiar și cu 300 km/h. Vânează păsări mici...
Ea este Justin Jade, videochatista ajunsă în Parlament pe listele POT. Ce nume controversate mai propune Partidul Oamenilor Tineri
Ea este Justin Jade, videochatista ajunsă în Parlament pe listele POT. Ce nume controversate mai...
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
BOMBA momentului! Andreea Bălan și Victor Cornea se căsătoresc! Cum a fost CERUTĂ în căsătorie
BOMBA momentului! Andreea Bălan și Victor Cornea se căsătoresc! Cum a fost CERUTĂ în căsătorie
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Perioada reducerilor de toamnă! Numeroase jocuri la prețuri reduse până pe 4 decembrie 2024
Instanţa respinge pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk
Instanţa respinge pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Călin Georgescu. S-a aflat acum!
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Călin Georgescu. S-a aflat acum!
O videochatistă în Parlamentul din România. Prinsă în timpul acțiunii, foto de infarct
O videochatistă în Parlamentul din România. Prinsă în timpul acțiunii, foto de infarct
3 zodii care se vor îmbogăți în decembrie 2024, potrivit numerologului Mihai Voropchievici
3 zodii care se vor îmbogăți în decembrie 2024, potrivit numerologului Mihai Voropchievici
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții tatălui său. Au urmat momente cutremurătoare: Devastați!
Fiica cea mică a lui Helmut Duckadam era la școală când a primit vestea morții...
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când vedeta a spus „DA!”
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu divorțul dintre ea și Sam Asghari
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
Căutările de pe Google te pot lăsa fără bani pe card. Care sunt cuvintele la care trebuie să fii atent
Căutările de pe Google te pot lăsa fără bani pe card. Care sunt cuvintele la...
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de...
Tensiunile din familia Prigoană se accentuează. Adriana Bahmuțeanu nu reușește să își recupereze copiii: „Le bagă în cap lucruri despre mine”
Tensiunile din familia Prigoană se accentuează. Adriana Bahmuțeanu nu reușește să își recupereze copiii: „Le...
×