În municipiul Satu Mare există un copac cu totul neobişbuit, care arată de parcă ar fi fost „împletit“ de o mână nevăzută. Arborele se află pe Bulevardul Transilvania, lângă Palatul Administrativ. Deşi sunt oameni ai locului, zeci de sătmăreni trec zilnic pe lângă această minunăţie a naturii, fără să ştie istoria ei. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea fascinantă a copacului "împletit". (VEZI ŞI: Proprietarii lor le-au abandonat de frica unui… blestem! Am filmat palatele-fantomă din Arad)
Copacul are peste 80 de ani, fiind realizarea unui israelian care a locuit cândva în cartierul evreiesc, ce se întindea în acea zonă. Bărbatul ar fi fost un împătimit al botanicii, conform istoricilor el având o adevărată colecţie de pomi rari, din care doar acesta a mai supravieţuit „remodelării” locului şi construirii a ceea ce este astăzi centrul municipiului Satu Mare. (NU RATA, AICI: A lucrat în mină, dar scena l-a făcut cunoscut! Povestea minerului-actor)
„În zona aceea, înainte era cartierul negustorilor evrei, care erau mai înstăriţi. Ei erau pătura superioară a societăţii de atunci şi aveau şi cea mai bună zonă din oraş, chiar aproape de Someş. Unul dintre ei, cel care a creat acest copac, a fost foarte pasionat de botanică. Avea o grădină întreagă acolo, dar doar acest arbore a supravieţuit. În ’44 evreii au fost duşi la Auschwitz şi casele lor au fost ocupate de alţii, iar în ’70 tot cartierul s-a dărâmat, atunci când s-a construit centrul nou. Se pare că arhitectul Nicolae Porumbescu, atunci când a proiectat centrul nou, a ocrotit acest copac, fiind undeva în colţul grădinii evreului”, relatează directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Un astfel de copac nu mai există, cel puţin cei din domeniu nu mai ştiu de existenţa unui astfel de exemplar, asta pentru că el a fost creat din imaginaţia şi din dorinţa de a experimenta a israelianului, care l-a sădit şi care l-a modelat de-a lungul mai multor ani. Munca lui nu a fost una uşoară, aşa cum se poate observa, fiecare mlădiţă a copacului fiind împletită şi apoi fiind lăsată aşa să se maturizeze, respectiv să se îngroaşe şi să formeze o tulpină extrem de întortocheată. (CITEŞTE AICI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi… Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)
„Evreul care a sădit acest salcâm japonez a fost foarte împătimit de ceea ce făcea şi probabil a vrut să creeze ceva unic. Acest lucru i-a şi reuşit, pentru că zi de zi de minunăm de acest copac. Copacul are acum 80 de ani şi a crescut aşa împletit pentru că atunci când avea doar mlădiţe, cel care îl îngrijea a legat între ele mlădiţele care aşa au crescut şi s-au întărit, devenind crengi” , explică Felician Pop.
Copacul a ajuns punct de atracţie pentru cei noi în oraş, delegaţii oficiale sau doar prieteni aflaţi în vizită fiind duşi să vadă ciudăţenia (sau minunăţia) de copac, în funcţie de gusturile fiecăruia. Unicitatea sa şi povestea inedită au fost apreciate de cei care au condus soarta urbei de-a lungul anilor, aşa că a fost luat în protecţie, fiind declarat monument al naturii. Copacul este protejat şi fizic de un gard de fier, pentru ca oamenii cu rea intenţie să nu poată să îl distrugă. Au existat diverse acţiuni de acest gen, precum scrijelituri pe coaja arborelui, foc în apropiere, dar copacul s-a încăpăţânat să reziste.
Copacul este protejat de un gard metalic
„Specia de salcâm japonez nu este una rară, chiar mai sunt multe exemplare de acest gen în Satu Mare, dar pe acesta îl face rar forma crengilor. Pentru că nu e o specie rară nici nu este plantă protejată, ci doar acest copac este monument de interes naţional prin decizia Consiliului Judeţean numărul 4 din 1995. Nu ştim dacă asupra copacului s-a intervenit doar fizic la împletirea crengilor sau s-a modificat ceva la genetica sa pentru a avea această formă”, afirmă Ioan Man, specialist în cadrul APM Satu Mare. (NU RATA, AICI: Declaraţii exclusive. I-a ”creat” pe Smiley, Halep şi Gigi Becali. A câştigat 10.000 € la ”Românii au Talent”, dar azi… ”Trăiesc de pe o zi pe alta!”)
Cei mai mulţi dintre oamenii care trec pe lângă acest copac zi de zi nu îi ştiu povestea, privindu-l doar intrigaţi, fără să bănuiască de unde i se trage forma şi limitându-se să îl caracterizeze drept „interesant”, tocmai pentru că nu au aflat nimic despre istoria lui. Cel puţin până acum.