Are 40 de ani, este politist local si de 28 de ani practica un sport dur, de contact. Toma Guta are centura neagra trei dani si lucreaza la serviciul Interventii de la Politia Locala a Municipiului Bucuresti.
Toma Guta este un om calm, linistit, dar nu trebuie sa il judeci dupa primele aparente. A fost campion national in 1992 si 1994 la karate, kumite (nr. lupta), iar peste jumatate din viata a petrecut-o in sala de antrenament. Are 40 de ani, iar 28 dintre ei i-a dedicat artelor martiale. Are centura neagra trei dani la jujitsu, centura neagra un dan la Taiho Jutsu (nr. stil de lupta creat de politia japoneza), practica de opt ani kick boxing si un dan centura neagra Tai Jutsu (nr. stil de lupta cu arme si fara arme).
De altfel, el ne-a povestit ca incearca de fiecare data, cand se afla pe teren, sa aplaneze orice conflict si sa nu foloseasca forta. Uneori acest lucru merge, iar alteori nu. “Noi suntem in slujba cetateanului, nu putem sa venim si sa dam un bocanc in fata! Dar totusi serviciul nostru nu lucreaza cu domnisoare! Am lucrat cinci ani la Jandarmerie, doi ani la Politia Locala Sector 2 si de trei ani sunt la Politia Locala a Municipiului Bucuresti”, ne-a povestit agentul.
Chiar daca are o experienta de invidiat in arte martiale, el ne-a spus ca nu te poti lupta cu infractorii de pe strada asa cum faci in sala de antrenament. “Nu poti aplica ce faci la sala, asta ar insemna spital!”, ne-a spus sportivul.
Cu precadere pe politist il puteti vedea in Centrul Vechi, Gara de Nord sau pe la Piata Matache. De altfel, el antreneaza si trupele de interventie a Politiei Locale a Municipiului Bucuresti (PLMB). Ceea cei il deranjeaza la culme este perceptia bucurestenilor despre ceea ce inseamna Politie Locala.
Ocaziile in care trebuie sa foloseasca tot ce stie, pentru a se proteja atat pe cat si pe colegii sai, se ivesc destul de rar. El ne-a povestit o intamplare cand a trebuit sa iasa “nesifonat” de la o interventie, unde erau aproximativ 300 de romi si doar 20 de agenti. El ne-a spus ca se antreneaza in medie cam opt ore pe zi, acasa, in aer liber sau la sala.
“Odata cand eram la Sectorul 2 eram la o interventie in zona Colentina. Noi eram aproximativ 20 de agenti, iar ei cam 300 de romi. Pot sa va spun ca noi am iesit cum trebuie”, ne-a spus zambind agentul. (A.S.)