Aragazele și sobele pe lemne, interzise?! Ce plan are Uniunea Europeană

Publicat: 08/10/2024 | 13:17
Aragazele și sobele pe lemne, interzise în România? Foto: Profimedia

Un raport realizat recent de organizația Coolproduct în colaborare cu Biroul European de Mediu (EEB) subliniază pericolele majore care sunt asociate cu utilizarea sobelor pe lemne și aragazelor alimentate cu combustibili fosili. Ar putea fi interzise? Ce plan are Uniunea Europeană?

Potrivit studiului, aceste tehnologii, care sunt folosite de oameni pentru gătit și încălzirea locuințelor, au făcut multe victime de-a lungul timpului. Între 900 și 1.800 de oameni se rănesc anual în Europa din cauza incendiilor.

În raport se scoate în evidență faptul că încălzirea pe bază de combustibili fosili nu numai că pune în pericol sănătatea oamenilor, dar totodată povoacă emisiile de gaze cu efect de seră.

Raportul a fost publicat de 2Celsius și a făcut cu această ocazie un apel Uniunea Europeană să implementeze un plan care să elimine tehnologiile bazate pe combustie.

„Este de neconceput ca banii publici să continue să sprijine tehnologii de combustie care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică chiar în casele oamenilor. Investiția în alternative curate, regenerabile și mai ieftine, cum ar fi energia solară și pompele de căldură, nu mai este doar un lucru de dorit, ci o obligație morală pentru factorii de decizie politică”, a declarat Davide Sabbadin, Director Adjunct de Politici pentru Climă și Energie la EEB.

Citește și: Cum să plătești mai puțin la gaze! Trucul genial care îți scade considerabil factura

Ce riscuri există

Există mai multe pericole, nu numai incendiile. De exemplu, intoxicația cu monoxidul de carbon, dar și defecțiunile tehnice ale echipamentelor. Alternativele electrice, precum aragazele electrice sau pompele de căldură, ar fi soluții eficiente și sigure, potrivit Capital.ro

83% din gospodăriile din Europa folosesc tehnologii pe bază de combustibili folosili ori biomasă. Situația este și mai gravă dacă aducem în discuție zona de Est, acolo unde aproximativ 6.000 de oameni au murit în anul 2021.

Subvențiile pentru încălzirea pe bază de combustibili fosili sunt susținute în guvernele europene, în ciuda faptului că se știu bine riscurile. Directorul Adjunct de Politici pentru Climă și Energie la EEB, Davide Sabbadin, a declarat cu această ocazie că nu ar fi acceptabil ca banii publici să fie folosiți pe tehnologii periculoase.

Citește și: Taxă nouă pentru românii de la bloc care au centrale termice. Legea se aplică din această iarnă

This browser does not support the video element.