Ar însemna sfârșitul pandemiei! Imunitatea unui nou vaccin ar putea ține zeci de ani
Cercetătorii ne dau speranțe că finalul pandemiei ar fi mai aproape decât ne imaginăm! O companie britanică va începe în curând testele clinice ale unui vaccin de a doua generație împotriva Covid-19, un plasture cutanat ușor de administrat care utilizează celulele T pentru a distruge celulele infectate și care ar putea oferi o imunitate mai durabilă decât vaccinurile actuale, scrie Guardian.
Emergex a fost înființată în Abingdon în 2016 pentru a dezvolta vaccinuri cu celule T, fiind ideea profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la școala de medicină a University College London.
Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a elimina celulele infectate din organism rapid după infecție, împiedicând astfel înmulțirea virusului și apariția bolii.
În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri Covid se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Vaccinurile precum Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică, srie Hotnews.ro.
Testele clinice vor începe în Elveția în ianuarie
Emergex a primit undă verde din partea autorității elvețiene de reglementare a medicamentelor pentru a efectua primele teste pe oameni la Lausanne, la care vor participa 26 de persoane ce vor primi o doză ridicată și una redusă din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie.
Robin Cohen, directorul comercial al firmei, a declarat: ”Este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin Covid al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celule T caută celulele infectate și le ucid.”
Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, a explicat el: ”Virusul este asteroidul: acesta trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișată rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T ucid celula infectată înainte ca aceasta să poată produce noi viruși vii”.
Sursa foto: Arhiva Cancan