Apelul făcut de Guvern! Se vrea încetarea grevei, după ce profesorii au refuzat ultima ofertă
Pe data de 31 mai, sindicaliștii au anunțat faptul că greva profesorilor va continua, nefiind mulțumiți de ultima oferă a guvernanților. La scurt timp după aceea, reprezentanții Guvernului au emis un comunicat prin care fac apel la responsabilitatea profesorilor, spre oprirea grevelor. Autoritățile au transmis o ordonanță de urgență prin care vor să convingă cadrele didactice să se întoarcă la catedre și să accepte oferta deja propusă.
Începând cu data de 22 mai, profesorii din România au intrat în grevă. În ultimele zile, reprezentanții sindicatelor au dus mai multe negocieri spre găsirea unei soluții, dar consensul pare a fi departe de a fi atins. Ultima oferă, venită pe data de 31 mai, le propune cadrelor didactice o majorare salarială de 1.000 de lei vrut, respectiv 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, dar și încadrarea unui profesor debutant cu salariul mediu pe economie.
„Majorarea cu 1.000 de lei este un avans, iar începând din ianuarie 2024 această creștere să se realizeze etapizat în maxim trei ani, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămăsă ca diferență din grila actuală și grila viitoare”, a fost oferta anunțară de către Nicolae Ciucă.
Profesorii nu sunt mulțumiți de oferă și doresc o majorare cu 2.000 de lei care să se realizeze de la 1 iulie, nu din 2027. Văzând că nu este cale de compromis, greva o să continue. Pe de altă parte, guvernanții fac apel la argumente mai degrabă emoționale pentru a putea relua activitatea școală.
Guvernul face apel la responsabilitate pentru a înceta greva profesorilor
Niciuna dintre părți nu vrea să cedeze atât de ușor. Membrii Guvernului, respectiv prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu au transmis următor mesaj, spre rezolvarea problemei:
„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, se arată în comunicat.
Situația este una extrem de delicată. Elevii care se află în anii terminali nu știu ce îi așteaptă. Mulți se tem să vor fi nevoiți să repete anul școlar, în situația în care cadrele didactice nu vor dori să se întoarcă la școală. Cu privire la această temere, Ligia Deca susține că anul școlar va continua, indiferent de ce se va întâmpla, iar mediile vor fi încheiate. Rămâne de văzut dacă autoritățile și sindicaliștii vor ajunge la pace, de dragul copiilor.
(CITEȘTE ȘI: Prima grevă generală în Educație după 18 ani. Care sunt cerințele cadrelor didactice)