Apel public către Parlamentul European pentru recuperarea tezaurului României. Câte tone de aur au rămas în Rusia de mai bine de 100 de ani

Publicat: 13/11/2023 | 21:29
Tezaurul României este în Rusia de mai bine de un secol / Sursă foto: captură Youtube

Pe data de 8 noiembrie, Crisian Tercheș a solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să ajute România pentru a-și putea recupera tezaurul de la ruși. Discursul său a fost făcut în plenul Parlamentului European de la Bruxelles. Europarlamentarul a cerut folosirea tuturor mijloacelor diplomatice disponibile pentru ca această comoară să se întoarcă acasă.

În timpul Primului Război Mondial, pe data de 21 decembrie 1916, tezaurul României a fost transportat la Moscova, la decizia autorităților. La vremea aceea, Rusia era un aliat pe care statul considera că se poate baza. Rușii și-au asumat răspunderea pentru transportul, depozitarea și înapoierea sa către țara noastră. A fost nevoie de două tranșe cu trenul, de 17, respectiv 24 de vagoane. În anul 1989, conducătorul bolșevic spunea că tezaurul este în mâini bune și va fi înapoiat.

În perioada 1935-1956, a fost înapoiată României o parte, dar rușii nu au acceptat restituirea integrală. În 2003, miniștri de Externe ai României și cei ai Federației Rusiei au decis constituirea unei comisii comune care să analizeze problema și să ne trimită aurul înapoi, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

(CITEȘTE ȘI: Adevărul nespus despre tezaurul României! Ruşii l-au restituit în întregime, dar nu ţării noastre!)

România își cere tezaurul înapoi de la ruși

În cadrul ședinței din plenul Parlamentului European de la Bruxelles, europarlamentarul Crisian Tercheș a cerut Comisiei Europene și Parlamentului European ajutor, prin toate modalitățile posibile, pentru a ne recupera comoara națională, care are mai bine de 94 de tone.

Cristian Terheș cere tezaurul României înapoi de la Rusia / Sursă foto: Facebook

„Stimați colegi,

tezaurul național al României, cântărind 94 de tone de aur, ce constă în bani, lingouri, bijuterii sau alte obiecte de artă, se află de peste 100 de ani în Rusia, iar aceasta refuză să-l restituie României.

În 1916, acest tezaur a fost mutat din România în Rusia Țaristă cu scopul de a fi pus la adăpost până când se termină Primul Război Mondial.

În 1917, Rusia Țaristă a căzut sub stăpânirea hoardelor comuniste conduse de marxistul Lenin, aceasta transformându-se în Uniunea Sovietică.

Nu doar că sovieticii au furat și pârjolit țări vecine, dar au preluat ca fiind a lor inclusiv bunuri ce se aflau la adăpost în băncile sau în garanție în băncile din Imperiul Țarist.

Actuala Federație Rusă a continuat această atitudine banditească, refuzând restituirea tezaurului național al României pe care-l deține abuziv și în prezent.

Acest tezaur reprezintă nu doar o colecție de obiecte prețioase, ci este și o parte din identitatea și moștenirea culturală a României.

Solicit de aceea Comisiei Europene și Parlamentului European ca, în colaborare cu Guvernul României și Banca Națională a României, să se folosească de toate mijloacele diplomatice și juridice disponibile pentru a repara această nedreptate, iar tezaurul național al României să se întoarcă din Rusia acasă.

Mulțumesc”

(CITEȘTE ȘI: Isarescu: Tezaurul României e la BNR)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult