Apariţie misterioasă pe cer, de Crăciun! Localnicii din Bucovina s-au speriat de ceea ce au văzut „Am fugit în casă…”

De: Cancan
Publicat: 29/12/2017 | 11:29

„Era o lumină lăptoasă – o aură în formă de con, statică, dar vârful nu îl vedeam, că era ascuns de clădirea din faţă – Şcoala Generală Nr. 4. A durat cam 10 secunde. Am fugit în casă să aduc ceva cu care să înregistrez ce am văzut. Când m-am întors nu se mai vedea lumina, dar în schimb erau vizibile două cercuri concentrice, unul în plan mai apropiat, mai mare, altul mai mic, în depărtare”, a povestit un localnic, pentru monitorulsv.ro.

Nu este singurul care a văzut misterioasa lumină care a apărut pe cerul Bucovinei. Prezenţa pe cer a misterioasei lumini, de la un obiect neidentificat, nu este deloc un caz singular, numeroase mărturii, însoţite de înregistrări foto şi video, fiind prezentate la posturile TV naţionale.

„M-am speriat şi m-am gândit că e un OZN”, a mărturisit un alt tânăr, care era împreună cu câţiva prieteni când puternica lumină de pe cer le-a atras atenţia.

Explicaţia plauzibilă a luminii misterioase văzută pe cer

„Nu a fost racheta Zenit, aşa cum s-a speculat iniţial, pentru simplul fapt că lansarea Zenit a avut loc abia peste 12 ore după observarea fenomenului pe cerul României (dar şi a altor ţări din regiune). Nu a fost nici racheta chinezească Chang Zheng 2C, lansată în 25 decembrie la ora 21:44, pentru că: lansările din China de obicei nu au traiectoria pe deasupra Europei, cel puţin nu  în primele faze ale zborului; evenimentul a avut loc la 10 ore după lansare, prea târziu pentru că acesta să fie generat de prima treaptă a rachetei; dacă traiectoria ar fi adus totuşi treptele superioare deasupra României, altitudinea ar fi fost prea înaltă pentru a fi vizibilă cu ochiul liber, plus că treptele superioare operează cu mult deasupra atmosferei, unde astfel de fenomene nu pot fi generate.  Nu a fost nici staţia spaţială Tiangong -1. Este adevărat că Agenţia Spaţială Chineză a anunţat că a pierdut controlul  asupra  staţiei  (care este mai degrabă un modul)  şi că aceasta va reveni cândva în atmosferă, dar Tiangong-1 se află încă pe orbită, deci o putem şterge, deocamdată, de pe lista suspecţilor. Nu a fost un meteor venit din cosmos, traiectoria şi aspectul fenomenului din dimineaţa zilei de 26 decembrie este complet diferit de profilul unui meteor. Ce s-a întâmplat totuşi în dimineaţa zilei de 26 decembrie? Ei bine, Rusia a luat decizia să testeze  componentele unei rachete balistice intercontinentale RS-12M Topol, lansarea fiind efectuată  din regiunea Astrahan din vestul Rusiei. Spre deosebire de lansările orbitale, testele militare ale Rusiei nu sunt neapărat  anunţate  public  în prealabil, aşa că este de înţeles dacă acest lucru a luat prin suprindere populaţia. Ce s-a observat pe cer se potriveşte  destul  de bine cu un fenomen generat de prima treaptă a unei rachete, fie ea şi suborbitală. Nu avem ora exactă a lansării RS-12M Topol, dar cominicatul de presă a venit în cursul zilei de ieri, ceea ce face această lansare cea mai potrivită explicaţie pentru fenomenul observat pe cer în dimineaţa zilei de 26 decembrie.”, se precizează pe site-ul parsec.ro.