Apare o nouă pensie în România! Cine şi cum poate beneficia de ea

Publicat: 08/05/2022 | 16:50

Persoanele care au activat cândva pe piața muncii din România și s-au mutat în alte țări din Uniunea Europeană pot beneficia de pensie atât din partea autorităților străine, cât și a celor române. Ce trebuie să facă viitorii pensionari?

Casa de pensii din România a anunțat că va oferi pensii și românilor plecați în străinătate, dar care au activat cândva și pe piața muncii din România. Beneficiari vor fi doar cei care s-au angajat în orice țară membră a Uniunii Europene. Aceste persoane vor lua pensie atât din partea autorităților internaționale, cât și din partea autorităților române.

Mai exact, românii care lucrează în străinătate, cu contract de muncă, beneficiază la momentul retragerii de pe piața muncii de pensie, așa cum se întâmplă și în cazul celor din țară. Dacă o persoană a activat o vreme în România și a decis ulterior să plece în alte state din Uniunea Europeană, încasează venituri în funcție de legislația care se aplică la nivelul fiecărui stat.

Înainte de a lua decizia de retragere de pe piața muncii însă, pensionarii sunt sfătuiți să solicite toate informațiile necesare unui astfel de demers de la Casa de Pensii. Iată ce documente trebuie depuse de românii din străinătate pentru încasarea pensiilor internaționale.

CITEȘTE ȘI: VEȘTI IMPORTANTE PENTRU ROMÂNI. ÎN CE CONDIȚII SE POATE AJUNGE LA O PENSIE DE 2500 LEI

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de această pensie

Pentru depunerea cererii de pensionarii, românii din străinătate au la dispoziție două variante: fie depun cererea la Casa de Pensii din țara în care locuiesc, fie la cea din ultimul stat în care au lucrat. Trebuie luat în calcul însă, și scenariul în care persoana cu pricina nu a lucrat niciodată în țara în care locuiește. În acest caz, autoritățile din țara de domiciliu sunt obligate de lege să înainteze cererea de pensionare către țara în care persoana care vrea să se pensioneze a lucrat ultima dată.

De reținut! Vârsta legală de pensionare diferă în funcție de statul în care a activat angajatul.

La nivelul Uniunii Europene, prevederile legislative nu sunt peste tot aceleași. În unele state europene este obligatoriu ca angajatul să fi activat pe piața muncii o anumită perioadă minimă de timp pentru a beneficia de pensie.

Documente necesare pentru pensionare

Potrivit informațiilor oferite de Casa de Pensii, persoanele care au muncit în România și într-un alt stat membru UE, la calculul stagiului total de cotizare se valorifică vechimea cumulată în cele două state membre. În cazul angajaților care au muncit doar în străinătate, se pot transmite documente de vechime din statul respectiv pentru completarea stagiului minim de cotizare.

VEZI ȘI: CE PENSIE ÎNCASEAZĂ SERGHEI MIZIL. NIMENI NU SE AȘTEPTA LA ASTA

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult