Aparatele din casă care consumă cel mai mult curent. Fac pagubă chiar și când sunt oprite
De multe ori ne întrebăm de ce sunt atât de scumpe facturile de curent. Puțină lume știe că un factor al consumului mare de energie electrică îl constituie electrocasnicele din casă pe care le ținem în priză mereu. Ce aparate consumă cel mai mult?
Toată lumea are aparate electrocasnice în casă, fie că vorbim despre aparate de gătit sau de îngrijire personală. Toate acestea sunt consumatoare de energie electrică. Unele consumă mai mult, altele mai puțin. Adunate, factura la curent ar putea fi una destul de mare lunar. La ce aparate ar trebui să renunțăm sau pe care dintre ele ar trebui să le ținem scoase din priză.
Placa de păr, cel mai mare consumator
Majoritatea femeilor au o placă de păr acasă pe care o folosesc aproape zilnic. Multe fete o lasă în priză, însă nu știu că aceasta face cel mai mare consum de energie electrică.
Pe lângă electrocasnicele mari, cum ar fi frigiderul, lada frigorifica, boilerul electric sau cuptorul electric, produsele pentru aranjat parul trebuie folosite cu precauție. În final, inclusiv becurile pe care le ținem aprinse de cum se înserează au o contribuție semnificativă la factura de la curent.
Pentru o mai bună economie, toate becurile din casă ar trebui să fie înlocuite cu becuri LED, economice. Într-adevăr, costul unui bec LED este mult mai mare, însă investiția inițială este una rentabilă.
Dacă un bec cu led consuma între 3 și 20 de W, unul normal ajunge și la 100 de W. Pentru a alege potrivit becul LED, în zona de dormit poți alege o lumină caldă, în timp ce în living, în birou sau zona de gătit poți alege o lumină rece, neutral, care este mult mai puternică. Pentru zonele de tranziție din casa, cum este holul, se recomanda becuri cu senzori.
De asemenea, consumatori foarte mari in casa sunt cuptorul electric și plita electrică, fierbătorul electric sau prăjitorul de pâine.
Consumul crește simțitor într-o locuință în care doamnele folosesc placa de par, urcătorul de păr sau ondulatorul. O placă de păr consumă cât 15 becuri clasice și 300 de becuri LED. O altă analogie: ținută în priză timp de 1 minut, consumul de energie electrica este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec LED.
Cum poți economisi bani, folosind aerul condiționat
Și aerul condiționat este un foarte mare consumator de energie electrică. Pentru a economisi energie cu acest aparat, se recomandă utilizarea lui la 23-24 de grade, nu la 16-17 grade. Acesta va raci la fel, însă consumul de energie va scădea chiar și cu 10%.
Frigiderul și mașina de spălat haine și cea de spălat vase sunt consumatoare de energie electrică. Dacă folosiți uscător de haine, acesta este, la fel, un aparat electrocasnic ce consumă mult.
Așadar, dacă alegem cu chibzuință electrocasnicele pe care le folosim și dacă identificăm care ne sunt cei mai mari consumatori de energie electrică din casă, am putea economisi, lunar, sume frumoase de bani.
VEZI ȘI: CÂT CONSUMĂ UN ASPIRATOR ÎNTR-UN AN. CÂT PLĂTEȘTI PENTRU EL