Anunțul venit de la Guvern! Este oficial, ratele la bancă pot fi amânate

Publicat: 27/07/2022 | 16:50
Angajatul unei firme s-a trezit cu o sumă imensă pe card /Foto: Pixabay

Vești bune pentru români! Ratele la bănci pot fi amânate, însă cu anumite condiții. Iată despre ce este vorba!

Este oficial! Ratele la bancă pot fi amânate cu până la 9 luni. Anunțul a fost făcut în ședința de Guvern, de către ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

Astfel, debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Vezi și: (P) CINCI LUCRURI PE CARE AR TREBUI SA LE ȘTII ÎNAINTE DE A SOLICITA UN CREDIT RAPID

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Ce trebuie să facă românii înainte de amânarea ratelor la bancă

Înainte de amânarea creditelor de la bancă, specialiștii vin cu noi soluții pentru românii aflați în impas.

Tot mai mulți români se află în impas și sunt nevoiți să apeleze la varianta de a amâna plata creditelor bancare, însă speciliștii recomandă ca aceasta să fie ultima variantă. Până acolo, românii pot negocia reducerea ratelor și trecera de la ROBOR la IRCC.

”Ar fi de preferat să vedem o tendinţă similară şi în privinţa cererilor de amânare la plată a ratelor, iar oamenii să analizeze mai atent opţiunile pe care le au înainte de a solicita o amânare.

Citește și: O TÂNĂRĂ DE 18 ANI A LUAT CREDITE BANCARE ÎN VALOARE DE 100.000 LEI! CUM A FOST PRINSĂ ȘI PRIN CE METODĂ OPERA

Costurile care se adaugă la credit după amânarea cu până la 9 luni a ratelor pot fi semnificative, mai ales dacă ne referim la primii ani din achitarea unui împrumut”, a atras atenţia reprezentantul CSALB – Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

Potrivit acestuia, băncile au devenit tot mai dispuse să ofere soluții românilor aflați în impas:

„Dintre negocierile purtate în prima jumătate a anului curent, 92% s-au încheiat cu împăcarea părţilor. Astfel, nu doar că băncile au preluat mai multe cereri ale consumatorilor, dar procentul mare de împăcări arată o maturizare a actului de negociere.

Vezi și: AI RATE LA BANCĂ?! CUM POȚI SĂ LE SCAZI CU CÂTEVA SUTE DE LEI PE LUNĂ

Băncile au devenit tot mai dispuse să ofere soluţii consumatorilor aflaţi în dificultate, atât prin intermediul cererilor acceptate spre negociere, unde avem o creştere de peste o treime, cât şi prin numărul soluţionărilor directe, fără intermedierea conciliatorilor CSALB, unde aproape că am egalat numărul înregistrat în tot anul anterior”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB, potrivit unui comunicat al organizației.